Το πλαίσιο της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) «Ελλάδα 2.0» παρουσίασαν χθες οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, το νέο περίγραμμα της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει 5,8 δισ. ευρώ σε πρόσθετους πόρους και 1,22 δισ. ευρώ σε υφιστάμενους πόρους, που θα ανακατανεμηθούν με στόχο τη χρηματοδότηση νέων έργων.
Οι πρόσθετοι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα RΕpowerEU και αφορούν νέα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ και νέες επιδοτήσεις ύψους 0,8 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον νέα δάνεια, ύψους 5 δισ. ευρώ, αναμένεται να διοχετευθούν σε ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια άμεσα σχετιζόμενα με τον πυλώνα της «πράσινης μετάβασης» του ΤΑΑ. Από την άλλη πλευρά, το REpowerEU εξασφαλίζει στη χώρα πρόσθετες επιδοτήσεις ύψους 0,8 δισ. ευρώ.
Oι πρόσθετες επιδοτήσεις θα διοχετευθούν σε κυρίως σε επεκτάσεις υφιστάμενων δράσεων ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, οι επιδοτήσεις του REpowerEU, ύψους 795 εκατ. ευρώ, αφορούν:
- Δράσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης (560 εκατ. ευρώ):
- Εξοικονομώ κατ’ οίκον.
- Εξοικονομώ επιχειρώντας.
- Φωτοβολταϊκά στις στέγες.
- Επιδότηση νοικοκυριών για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα.
- Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.
- Στήριξη της εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ (85 εκατ. ευρώ).
- Πιλοτικά έργα παραγωγής βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου και προώθησης της εγκατάστασης τεχνολογιών δέσμευσης, χρήσης, μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 (150 εκατ. ευρώ).
Οι προσθήκες του REpowerEU αναμένεται να οδηγήσουν τον συνολικό προϋπολογισμό του ΤΑΑ για την Ελλάδα, από περίπου 30,1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, σε 35,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Εξ αυτών περίπου τα μισά θα αφορούν δανειακούς πόρους και τα υπόλοιπα μισά επιδοτήσεις (grants).
Η αναθεώρηση ωστόσο του ΕΣΑΑ «Ελλάδα 2.0» δεν ολοκληρώνεται εδώ. Περιλαμβάνει και δύο νέες κατηγορίες έργων, συνολικού ύψους 1,22 δισ. ευρώ, που αφορούν αφενός μεν τη μοναδική προγραμματισμένη αναθεώρηση του ΤΑΑ, αφετέρου και τις αλλαγές που επήλθαν σε αυτήν, λόγω της έκτακτης συγκυρίας του Daniel και της αναγκαιότητας αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στην Κεντρική Ελλάδα.
Remaining Time-0:00FullscreenMute
Οι δύο αυτές κατηγορίες δεν περιλαμβάνουν νέους πόρους, αλλά η χρηματοδότησή τους θα γίνει μέσω υφιστάμενων πόρων. Συγκεκριμένα, θα προέλθουν από άλλα έργα, που θα απενταχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ή θα μειωθεί το φυσικό και οικονομικό τους αντικείμενο. Ο κ. Παπαθανάσης δεν έδωσε κάποια λίστα των προς απένταξη/μείωση προϋπολογσιμού από το ΤΑΑ έργων, αλλά ανέφερε ότι θα είναι κυρίως έργα ανάπτυξης φραγμάτων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα έργα αυτά δεν ακυρώνονται, αλλά ότι θα γίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο από χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά την προγραμματισμένη αναθεώρηση του ΕΣΑΑ «Ελλάδα 2.0», το σχέδιο που κατέθεσε η χώρα περιέλαβε τέσσερα νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 534 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα έργα:
- Καθαρισμός δασών και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών (Antinero), προϋπολογισμού 407,7 εκατ. ευρώ (υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας).
- Προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια κτίρια, προϋπολογισμού 32,54 εκατ. ευρώ (υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας).
- Σύστημα πυρανίχνευσης σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο (LIDAR), προϋπολογισμού 1,54 εκατ. ευρώ (υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου).
- Έξυπνες Γέφυρες ΙΙ, προϋπολογισμού 92,37 εκατ. ευρώ (υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών).
Ωστόσο, πριν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση αυτή, η Ελλάδα αιτήθηκε και έλαβε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν σε μια νέα αναθεώρηση του ΕΣΑΑ «Ελλάδα 2.0», η οποία θα έχει στόχο την αποκατάσταση των ζημιών της κακοκαιρίας Daniel στην Κεντρική Ελλάδα. Η νέα αυτή αναθεώρηση περιέλαβε τα εξής έργα:
- Αποκατάσταση και επισκευή του οδικού δικτύου και γεφυρών που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε έξι Περιφερειακές Ενότητες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, 420 εκατ. ευρώ.
- Εργασίες ανακατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιφέρεια Θεσσαλίας (180 εκατ. ευρώ).
- Αντιδιαβρωτικά έργα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων πυρκαγιών στις περιοχές Έβρου και Ροδόπης (86 εκατ. ευρώ).
Τόσο οι προσθήκες του REpowerEU, όσο και οι δύο νέες κατηγορίες έργων του ΕΣΑΑ «Ελλάδα 2.0», αναμένεται να κλείσουν οριστικά για τη χώρα στις 8 Δεκεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.
ΠΗΓΗ: POWERGAME.GR