Το χώρο της Λίμνης της Βουλιαγμένης και το λόφο της Φασκομηλιάς επισκέφτηκε τη Δευτέρα 6 Μαΐου ο Κώστας Πασακυριάκος υποψήφιος Δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Ο δημοτικός σύμβουλος συνοδευόταν από τον αρχαιολόγο και ιστορικό Χρήστο Διονυσόπουλο, ο οποίος από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και σήμερα αγωνίζεται για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς και των αρχαιοτήτων της περιοχής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης, «οι κατασκευές που έχουν εγκατασταθεί στο χώρο από τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται αυτόν τον απίστευτης φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς τόπο, αποτελούν μία σημαντική απειλή που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Λίμνη της Βουλιαγμένης να έχει μετατραπεί σε μνημείο ιστορικής εκμετάλλευσης και αυθαιρεσίας με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, των δημοτικών αρχών της περιοχής αλλά και της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας που φέρεται ως ιδιοκτήτης του χώρου».
Η Λαϊκή Συσπείρωση συσχετίζει το μέλλον της Λίμνης με την πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης και Εκκλησίας για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας επισημαίνοντας τον κίνδυνο ακόμη και για περιοχές, όπως η Λίμνη και η Φασκομηλιά, που προστατεύονται έχοντας ενταχθεί στο δίκτυο NATURA.
Ο Κώστας Πασακυριάκος αμέσως μετά το τέλος της περιοδείας, τόνισε:
«Η κατάσταση στη Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι σε οριακό σημείο εδώ και πολλά χρόνια, με ευθύνη κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών της περιοχής. Πέρα από το πανάκριβο εισιτήριο που την καθιστά απαγορευτικό τόπο για τις λαϊκές οικογένειες, οι χρήσεις και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που υπάρχουν μέσα στο χώρο, αλλοιώνουν το χαρακτήρα της.
Η ανέγερση αυθαιρέτων που νομιμοποιήθηκαν με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης και διατηρούνται με τη σημερινή, το μπάζωμα μικρής λίμνης και των λασπόλουτρων, η καταστροφή τμήματος της φυσικής παραλίας της λίμνης, είναι το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της εμπορικής εκμετάλλευσης.
Η κυβέρνηση πρέπει να απαλείψει από το νόμο 4178/2013, την αντισυνταγματική παράγραφο που επιτρέπει την τακτοποίηση – νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων σε περιοχές φυσικού κάλλους με πρόσχημα τον χρόνο εκτέλεσης της κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης, όπως ακριβώς έχει γίνει εδώ. Και πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να προβεί στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων και στην αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, όπως προβλέπει το ΠΔ του 2003».
πηγή: 3vita.gr