Η ελληνική αγορά ακινήτων φαίνεται να βρίσκεται σε μια στρεβλή πορεία, με τις τιμές να ακολουθούν συνεχή και απότομη ανοδική πορεία σε αντίθεση με τις αγορές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Παρά το γεγονός ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές κατοικιών έχουν ήδη υποχωρήσει, όπως στη Γερμανία (-5,7%) και τη Γαλλία (-4,8%), στην Ελλάδα παρατηρούμε μία ασυγκράτητη αύξηση τιμών. Αυτό το φαινόμενο αποδεικνύει πως η ελληνική αγορά ακινήτων κινείται σε μία δική της «φούσκα», αγνοώντας τα σημάδια της ευρωπαϊκής προσαρμογής. Και όταν η φούσκα σκάσει, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές τόσο για τους ιδιώτες αγοραστές όσο και για τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που στηρίζονται στην τρέχουσα υψηλή ζήτηση.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές πώλησης τόσο των νεόδμητων όσο και των παλαιών διαμερισμάτων σε περιοχές της Αττικής έχουν αυξηθεί κατά 24,7% και 22,7% αντίστοιχα. Σε ορισμένες περιοχές, όπως ο Χολαργός, οι τιμές έχουν φτάσει τα 4.267 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αύξηση αυτή αντανακλάται και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως το Μαρούσι, το Περιστέρι και οι Αμπελόκηποι, επιβεβαιώνοντας τη γενική τάση ανόδου, η οποία, ωστόσο, δεν ακολουθεί την πραγματική αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.
Σε περίπτωση που οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αρχίσουν να υποχωρούν, οι εταιρείες ακινήτων που είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθούν σε μια πολύ δύσκολη θέση. Πολλές από αυτές τις εταιρείες, όπως οι ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), έχουν βασίσει την ανάπτυξή τους στη συνεχή αύξηση των τιμών και στην υψηλή ζήτηση, τόσο από ξένους επενδυτές όσο και από εγχώριους αγοραστές.
Ωστόσο, εάν η «φούσκα» σκάσει και οι τιμές αρχίσουν να πέφτουν, η χρηματιστηριακή τους αξία θα κλονιστεί. Τα χαρτοφυλάκιά τους, που σήμερα αποτιμώνται σε υψηλά επίπεδα λόγω των υπερτιμημένων ακινήτων, θα δουν τις αξίες τους να μειώνονται, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των επενδύσεων αυτών να υποχωρήσουν δραματικά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές πωλήσεις μετοχών αυτών των εταιρειών από επενδυτές, προκαλώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση και πιέζοντας περαιτέρω την αξία των ακινήτων.
Αυτή η πτώση θα πλήξει όχι μόνο τις ίδιες τις εταιρείες, αλλά και τους μετόχους, τους οποίους προσελκύει η φαινομενική σταθερότητα και η απόδοση των επενδύσεων σε ακίνητα. Οποιαδήποτε σημαντική διόρθωση στην αγορά θα κλονίσει την εμπιστοσύνη τους, με αποτέλεσμα οι μετοχές των εταιρειών αυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο να δεχθούν σοβαρές πιέσεις, επηρεάζοντας ευρύτερα τον επενδυτικό κλάδο και την οικονομία.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αβεβαιότητα, αδυναμία ρευστότητας και προβλήματα στην εξυπηρέτηση δανείων, καθιστώντας την αγορά ακόμα πιο ευάλωτη και εντείνοντας το κλίμα αστάθειας.
Η στρεβλή αυτή εικόνα έχει επίσης ισχυρό αντίκτυπο στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, οι οποίες θεωρούν τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών ως σταθερή επενδυτική ευκαιρία. Όμως, οι ευρωπαϊκές αγορές δίνουν το σήμα της κάμψης και της προσαρμογής, κάτι που δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα. Όταν οι τιμές αρχίσουν να πέφτουν και στην ελληνική αγορά, οι εταιρείες αυτές θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους, με κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές απώλειες.
Η άνοδος των τιμών στην Ελλάδα, η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της απόκλισης της χώρας από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι ήδη σε εξέλιξη, καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και οι κτηματομεσιτικοί οργανισμοί γνωρίζουν ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι ασταθής και επικίνδυνη. Η συνεχής άνοδος των τιμών βασίζεται στην υψηλή ζήτηση από ξένους επενδυτές και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως γιατροί και στελέχη επιχειρήσεων, που διαθέτουν τη ρευστότητα για να επενδύσουν. Όμως, αυτή η ζήτηση δεν είναι διατηρήσιμη, ιδιαίτερα όταν η εγχώρια αγορά δεν έχει την απαιτούμενη δυναμική στήριξη.
Στην πραγματικότητα, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές προσαρμόζονται και οι ξένοι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε πιο φθηνές αγορές, οι υψηλές τιμές της ελληνικής αγοράς ακινήτων θα αρχίσουν να απομακρύνουν ακόμα και τους επενδυτές που μέχρι τώρα στήριζαν την άνοδο. Αυτό το φαινόμενο θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, όπου η έλλειψη ζήτησης θα συμπιέσει τις τιμές, οδηγώντας την αγορά σε καθοδική πορεία που θα είναι οδυνηρή για όσους επένδυσαν προσδοκώντας διαρκή ανάπτυξη.
Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε σημείο καμπής, και αν δεν ληφθούν μέτρα για τη σταθεροποίηση και την ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών με προσιτές τιμές, τότε οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές.
Εν τέλει, όταν η ελληνική αγορά θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα, το πλήγμα θα είναι δυσβάσταχτο για τους ιδιοκτήτες, τους διαχειριστές ακινήτων και τους επενδυτές που στηρίζονται στη σημερινή υπερβολική εικόνα της αγοράς.
Πηγή: mikrometoxos.gr