Mία μεγάλη παρέμβαση για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Βάρκιζας υλοποιεί ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Φυτεύσεις, νέος αστικός εξοπλισμός, διαδρομές περιπάτου και υπόγειο δίκτυο άρδευσης από τα «Κανάρια» έως την δεύτερη είσοδο της οργανωμένης ακτής Βάρκιζας συνθέτουν τις παρεμβάσεις ανάπλασης με στόχο την αναζωογόνηση και αισθητική ανάδειξη της περιοχής.
Το πρώτο στάδιο εργασιών ξεκίνησε το καλοκαίρι από τα «Κανάρια» έως τις Αλκυονίδες, σειρά πήρε το πλακόστρωτο της Βάρκιζας ενώ αυτές τις ημέρες εργασίες πραγματοποιούνται στο χώρο έξω από το πρώην Yabanaki. Συνολικά, έχουν φυτευθεί 200 μεγάλα δέντρα κυρίως φυλλοβόλα και αειθαλή αλλά και εκατοντάδες φυτά. Το φυτικό υλικό αποτελείται κατά κύριο λόγο από είδη που χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή χλωρίδα και είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες, ώστε να μη διαταραχθούν τα τοπικά οικοσυστήματα, αλλά και να εξασφαλιστεί η ταχεία, υγιής και εύρωστη ανάπτυξή τους. Τα δέντρα έχουν φυτευθεί σε θέσεις που η δενδροκάλυψη είναι ελλιπής. Η φύτευση αλλού είναι ελεύθερη, σε διάσπαρτες θέσεις και αλλού σε σειρές, σχηματίζοντας δενδροστοιχίες. Οι δενδροστοιχίες έχουν δημιουργηθεί κατά κύριο λόγο εκατέρωθεν των διαδρομών περιπάτου, ενώ δένδρα φυτεύθηκαν επίσης σε επιλεγμένες θέσεις γύρω από θέσεις στάσης και ανάπαυσης.
Όπως σημειώνουν οι γεωπόνοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο συνδυασμός αειθαλών και φυλλοβόλων ειδών θα αυξήσει τη βιοποικιλότητα, θα κάνει πιο άνετες τις συνθήκες διαβίωσης και θα αναβαθμίσει αισθητικά την εικόνα της περιοχής. Σε όλη την έκταση που πραγματοποιείται η πράσινη ανάπλαση έχει εγκατασταθεί εξελιγμένο υπόγειο σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Η συνέχιση των εργασιών αφορά την τοποθέτηση προπαρασκευασμένου φυσικού χλοοτάπητα, σε έκταση 9.350 τ.μ.
Ο νέος χλοοτάπητας έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, ακόμη και σε εδάφη κακής ποιότητας. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η αντοχή στα υδροσταγονίδια της θάλασσας, η μειωμένη ανάγκη του για κουρέματα, καθώς και οι μειωμένες απαιτήσεις του σε νερό, λίπανση και φυτοπροστασία. Παράλληλα, θα αντέχει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες και θα παρουσιάζει μεγάλη αντοχή σε μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης λόγω της μεγάλης του αντοχής και πυκνότητας θα έχει εξαιρετική συμπεριφορά στην έντονη χρήση και μεγάλη ικανότητα αναβλάστησης. Το τελευταίο στάδιο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Βάρκιζας θα αφορά την εγκατάσταση νέου αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι, φωτιστικά σώματα).
ΠΗΓΗ: NOTIAREPORT.GR