Μετά από μια πολυετή εγκατάλειψη των αστικών αναπλάσεων στην Αττική, φαίνεται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα δημιουργηθούν σημαντικά έργα που θα αλλάξουν ριζικά τόσο το προφίλ του κέντρου της Αθήνας, όσο και των Νοτίων Προαστίων. Μερικές αναπλάσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτή του Ελληνικού που έχει μπει ήδη σε τροχιά υλοποίησης αλλά και άλλες που βρίσκονται στα σκαριά, όπως η Διπλή Ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας, η αξιοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη, η Β’ φάση του Φαληρικού Όρμου, ο παραλιακός πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Προς το παρόν, η μόνη ανάπλαση στην οποία έχουν μπει «μπουλντόζες» αφορά το Ελληνικό, με τα πρώτα έργα υποδομής να είναι σε εξέλιξη. Μόνο η κατασκευή των εμπορικών κέντρων και των ξενοδοχείων ξεπερνούν τα 1,2 δισ ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν πάνω από 1.500 κατοικίες, οι οποίες ήδη σε μεγάλο μέρος τους έχουν πωληθεί. Ήδη, για κάποια από αυτά οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και το 2024, αναμένεται να συνεχιστούν, ενώ για κάποια άλλα, η προετοιμασία του «εδάφους» – με τις εκδόσεις των απαιτούμενων αδειών – έγινε στην εκπνοή της προηγούμενης χρονιάς, ξεκλειδώνοντας έτσι το επόμενο βήμα. Στην τελική ευθεία μπήκαν λίγο πριν μας φύγει το 2023 και οι διαδικασίες και για την ανέγερση του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με Καζίνο (IRC) στο Ελληνικό.
Σε φάση εκκίνησης βρίσκεται και η Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό, καθώς σε δημοπράτηση βρίσκονται τα νέα έργα. Συγκεκριμένα, η ανάπλαση βρίσκεται σε φάση της εκκίνησης της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα έργα οδοποιίας και κατασκευής δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης στην περιοχή του Ελαιώνα, τα οποία ενέκρινε η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων. Το έργο, με προϋπολογισμό άνω των 37 εκατ.πλαισιώνει την κατασκευή του γηπέδου και προβλέπεται να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό μιας υποβαθμισμένης περιοχής. Το πρώτο έργο, που αφορά στην διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, έχει ήδη προκηρυχθεί. Το δεύτερο συμπληρώνει το πρώτο και αφορά την οδοποιία και στην κατασκευή δικτύων παροχέτευσης ομβρίων και αποχέτευσης, κυρίως των οδών που περιβάλλουν τους χώρους πρασίνου.
Ο νέος Δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας δήλωσε πρόσφατα για την Διπλή Ανάπλαση το εξής: « Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα. Είναι ένα έργο στην πραγματικότητα εθνικής εμβέλειας και ξεπερνάει μια δημοτική αρχή. Είχε ξεκινήσει από τον κ. Μπακογιάννη και βέβαιος είναι μεγάλη μου τιμή που μπορώ να το συνεχίσω. Μιλάμε για μια ανάπλαση η οποία αφορά σε μια γεωγραφική έκταση τεράστια. Νομίζω είναι η μεγαλύτερη ανάπλαση αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια. Και βεβαίως είναι πάρα πολύ σύνθετη. Μιλάμε για ένα νέο γήπεδο το οποίο πρέπει να είναι με τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, μιλάμε για γήπεδο ποδοσφαίρου, για γήπεδο του ερασιτέχνη και για ένα τεράστιο χώρο πάρκου».
Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωσε: «Στην πραγματικότητα στον Βοτανικό θα γίνει μια νέα πολιτεία. Και βεβαίως πάμε μετά στην Αλεξάνδρας. Εκεί, αφότου ολοκληρωθεί το σενάριο στο Βοτανικό, θα γκρεμιστούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και θα γίνει πάρκο και από κάτω πάρκινγκ. Τεράστια προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή προχωράμε με μια σειρά από επιμέρους διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε τα έργα στον Ελαιώνα να ξεκινήσουν και να δημιουργηθεί μια μικρή νέα πόλη σε μια περιοχή που είναι απολύτως υποβαθμισμένη. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα εκεί, μόνο μπάζα και σκουπίδια και εκεί θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού, πάρα πολύ σημαντικός»
Σταδιακά μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού, καθώς την άνοιξη του 2024 αναμένεται να εκκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ τελικά η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει την κατασκευή του. Το έργο, που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2021 από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αφορά την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ από τον αστικό ιστό και τη μεταφορά στην εν λόγω έκταση εννέα υπουργείων και υπηρεσιών του Δημοσίου, που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα σε συνολικά 127 κτίρια, εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 ιδιόκτητα. Το σχέδιο ακόμη προβλέπει ότι στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ από 91 παλιά βιομηχανικά κτίρια που υπάρχουν, θα διατηρηθούν και θα αναπαλαιωθούν τα 25, ενώ θα δημιουργηθούν και νέα σύγχρονα κτίρια.
Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται και η δεύτερη φάση του ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, μετά την ολοκλήρωση της Α΄φάσης. Το αντικείμενο των έργων της β’ φάσης θα είναι η δημιουργία του οικολογικού πάρκου 220 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει έργα εγκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου, διαμορφώσεων τοπίου και φύτευσης σε έκταση 536 στρεμμάτων, νέα κτιριακά έργα επιφάνειας 3.957,30 τ.μ., υπόγειους χώρους στάθμευσης επιφάνειας 30.930 τ.μ., πεζογέφυρες, λιμενικά έργα, όπως προβλήτες, νησίδες, αλλά και διαμορφώσεις παραλίας, που συμπληρώνουν την όλη ανάπλαση στο θαλάσσιο μέτωπο.
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η προετοιμασία που αφορά στη δημιουργία αστικού περιπάτου από το Δήμο Καλλιθέας έως το Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Το αντικείμενο του συνολικού έργου περιλαμβάνει την κατασκευή ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου και προβλέπει στην ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, που εκτείνεται από τον ανισόπεδο κόμβο Ποσειδώνος – Κηφισού του Δήμου Μοσχάτου έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Το συνολικό μήκος του «Αστικού Περιπάτου» είναι 22 χιλιόμετρα. Μέρος του έργου, μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων θα κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους της περιοχής και από ιδιώτες.
ΠΗΓΗ: POWERGAME.GR