Με 320 εκατ. ευρώ ταμείο η ΕΥΔΑΠ και έχειν να λαμβάνει 157 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό δημόσιο ως έσοδο για το λειτουργικό της κόστος για το χρονικό διάστημα 2013 – 2020, αποτελεί σταθερή αξία για τους μετόχους της, παρά τις φετινές διακυμάνσεις της μετοχής.
Διακυμάνσεις, οι οποίες οφείλονται:
α) στο ότι δεν υπάρχει φως προς το παρόν για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της, αφού εκτός από το Δημόσιο υπάρχουν και εκατοντάδες ιδιώτες μέτοχοι, και
β) στην επιβάρυνση κατά 45 εκατ. ευρώ των αποτελεσμάτων από το ενεργειακό κόστος, το οποίο όμως, όπως δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο κ. Χάρης Σαχίνης, μεθοδεύεται η ενεργειακή αυτονομία της Επιχείρησης.
Ο Χάρης Σαχίνης, που βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΥΔΑΠ από το καλοκαίρι του 2019 έχει στην κυριολεξία ανοίξει τα φτερά, ενός άλλοτε δυσκίνητου κρατικού οργανισμού.
Αν το 2017 η ΕΥΔΑΠ επένδυε σε νέα έργα 14 εκατ. ευρώ, ή το 2018 15 εκατ. ή το 2019 14 εκατ. ευρώ, τα ποσά αυτά έχουν υπερδιπλασιαστεί σε… 47 εκατ. ευρώ το 2023 και προγραμματίζονται 85 εκατ. ευρώ για το 2024.
Οι δρομολογημένες επενδύσεις της Επιχείρησης για την τρέχουσα 10ετία υπολογίζονται σε 1,8 δις. ευρώ, μεταξύ των οποίων η υδροδότηση και τα αποχετευτικά έργα για 400 χιλιάδες οικογένειες στην Ανατολική Αττική και η τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών, που αρχίζει από τον Ιανουάριο του 2024 με την αρχή να γίνεται από το Παλαιό Φάληρο και την Πεντέλη.
Το 60% των επενδύσεων αυτών θα χρηματοδοτηθεί μέσω διαφόρων επιχορηγήσεων (Ε.Ε.), ενώ περίπου 620 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ΕΥΔΑΠ.
Η ΕΥΔΑΠ, αφού ανανέωσε το αποκλειστικό της δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Περιφέρεια Αττικής για τα επόμενα 20 χρόνια (2020-2040), -17 πια-βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού και προετοιμάζεται για την εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή και περιβάλλον σταθερότητας και προβλεψιμότητας για τους καταναλωτές και τους επενδυτές.
Το πλαίσιο με βάση τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση θα οριστικοποιηθεί το Δ’ τρίμηνο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ για την ΕΥΔΑΠ το 2024.
Θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στα έσοδα και ανάκτηση ποσών.
Για το λόγο αυτό, απέφυγε ο κ. Σαχίνης να τοποθετηθεί ως προς το αν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης.
Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι αλλάζει ο υδρευτικός χάρτης της Αθήνας εξαιτίας της επένδυσης της Lamda στο Ελληνικό και μάλιστα είπε ότι η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί μελέτες για την τροφοδοσία του παραλιακού μετώπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΥΔΑΠ είναι υποχρεωμένη να παραδώσει το νερό στην είσοδο της έκτασης του Ελληνικού που αξιοποιεί η Lamda Development επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης!
Η Lamda μέσω MoU που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές πρέπει να αναπτύξει στο εσωτερικό της έκτασης τα δίκτυα νερού και λυμάτων με δικά της έξοδα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι αλλάζει για την ΕΥΔΑΠ ο χάρτης του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και για τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται θα πρέπει να εγκατασταθεί νέο διυλιστήριο ύδατος στην περιοχή.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα δημιουργηθούν 14.000 υδρόμετρα, όσο στα… Μέγαρα»!
Σημειωτέον, τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε η ΕΥΔΑΠ αύξησε την πίτα των νέων περιοχών που ελέγχει εντάσσοντας στο δίκτυό της το Δήμο Μεγαρέων, ενώ αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζονται για την Βοιωτία, την Φωκίδα και την Κορινθία.
Πηγή: mononews.gr