Ακολουθεί άρθρο της Νάντιας Γιαννακοπούλου στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ''
Oι πυρκαγιές που ζήσαμε ανέδειξαν καθαρά, ότι έχουμε πολύ ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε επαρκώς αυτά τα φαινόμενα. Ο απολογισμός ήταν γι’ ακόμη μια φορά οδυνηρός: Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, κάηκαν σπίτια, περιουσίες και ζώα και περίπου 500.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Απειλήθηκαν ακόμα και παρυφές πόλεων. Αυτό δε που συνέβη στην Αγχίαλο, είναι απλά αδιανόητο και εξέθεσε τη χώρα.
Ασφαλώς τα αιτία σε μεγάλο βαθμό εντοπίζονται στην κλιματική κρίση καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν ακραίες, ωστόσο η εικόνα που παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός το τελευταίο δεκαήμερο, δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Η Κυβέρνηση έχοντας την εμπειρία των καταστροφών ιδιαίτερα στην Αττική και την Εύβοια, είχε δεσμευτεί ότι θα τα αλλάξει όλα στην Πολιτική Προστασία, ίδρυσε μάλιστα και αρμόδιο Υπουργείο. Στην πράξη όμως δεν φάνηκε να αλλάζει κάτι… Η έλλειψη σχεδίου, η απουσία κάθε σοβαρού μέτρου πρόληψης και συντονισμού, η μη χρήση νέων τεχνολογιών, η κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού φάνηκαν σε όλο το μεγαλείο τους. Ας μιλήσουμε καθαρά. Τώρα δεν φταίει κανένας άλλος, ούτε υπάρχει κάποιο σημείο σύγκρισης. Η κυβέρνηση είναι μόνη, αντιμέτωπη με τις αποτυχίες της. Και σε αυτή την πρώτη φάση της αντιπυρικής περιόδου, απέτυχε παταγωδώς.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι αδιανόητο να παρακολουθείται η καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας, να επαναλαμβάνονται οι ίδιες συζητήσεις για την αξία της πρόληψης και να μην γίνεται τίποτα, να ανακυκλώνεται η αναζήτηση ευθυνών ανάμεσα στην Κεντρική Διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και να συνεχίζουμε μέχρι την επόμενη μεγάλη πυρκαγιά, την επόμενη μεγάλη καταστροφή. Είναι αδιανόητο να ανακυκλώνεται η ίδια συζήτηση για την ποινική μεταχείριση των εμπρηστών και να μην γίνεται τίποτα , αφού από τους 19.712 που διώχθηκαν ποινικά από το 2.000 και μετά για εμπρησμούς είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση , καταδικάστηκαν μόνο 564!
Δεν μπορεί να πορευτούμε διαπιστώνοντας απλά ότι η φύση καταστρέφεται, το κλίμα αλλάζει, η κλιματική κρίση έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, περιοχές απειλούνται με ερημοποίηση. Ότι κινδυνεύει θανάσιμα παράλληλα η οικονομική ανάπτυξη και το τουριστικό προϊόν. Οι ειδικοί του τουρισμού στην Ελλάδα, εδώ και καιρό επισημαίνουν τους κινδύνους αλλά και τις ελλείψεις σε σχεδιασμό, οργάνωση και υποδομές στην «βαριά βιομηχανία» μας, τον τουρισμό. Αυτή η… μονοκαλλιέργεια, μπορεί σε πρώτη φάση να αποτέλεσε επιταχυντή της εθνικής οικονομικής ανάπτυξης, αλλά σήμερα «μπουκώνει», εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια κόπωσης. Φυσικές καταστροφές, αλλαγή κλίματος και παράλληλα όργιο αυθαιρεσιών σε τουριστικούς προορισμούς οδηγούν σε νέους κινδύνους τη χώρα.
Χρειάζεται λοιπόν ένα ολιστικό εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, των φυσικών καταστροφών και των αναγκαίων προσαρμογών στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύεται κάθε φορά για τα ίδια που είχε δεσμευτεί πέρυσι ή πρόπερσι. Η κλεψύδρα έχει γυρίσει και οι κίνδυνοι για την πατρίδα μας είναι νέοι και μεγάλοι. Το πρόβλημα είναι μεγάλο για να λύνεται επικοινωνιακά με την αποπομπή «παραίτηση» ενός Υπουργού και άντε πάλι από την αρχή. Σήμερα χρειάζεται ένας εθνικός, διακομματικός διάλογος, με την συμμετοχή όλων των φορέων ώστε να καταλήξουμε στα αναγκαία μέτρα. Και αυτά επιτέλους να γίνουν πράξη!