Η Γερμανία αποτελεί τη σημαντικότερη "δεξαμενή" επισκεπτών και εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό. Μόνο τη χρονιά που πέρασε, οι αφίξεις Γερμανών τουριστών άγγιξαν τα 4,352 εκατομμύρια (σε σύνολο 27,8 εκατ. ταξιδιωτών από το εξωτερικό). Πραγματοποίησαν 43.637 διανυκτερεύσεις στη χώρα μας, αφήνοντας σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τουριστικό ταμείο 3,256 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 17,6 δισ. που μπήκαν στο "καλάθι".
Ακολούθως, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανήλθε στα 748 ευρώ (ημερήσια δαπάνη 75 ευρώ) με μέση διάρκεια παραμονής στη χώρα μας τις δέκα ημέρες. Το top-3 των αγαπημένων προορισμών είναι τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, η Κρήτη και η κεντρική Μακεδονία.
Σημειώνεται πως πέρσι ήταν η μόνη χρονιά που οι αφίξεις Βρετανών τουριστών (4.485 εκατ.) ξεπέρασαν τις αφίξεις από τη Γερμανία.
Η αλλαγή κλίματος
Η εικόνα φέτος όμως είναι διαφορετική. Όπως επισημαίνουν στο Capital.gr ξενοδόχοι που παρακολουθούν στενά την πορεία της γερμανικής αγοράς, μέχρι και το Μάρτιο (σημειώνεται πως το μήνα αυτό διοργανώνεται στο Βερολίνο η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ευρώπης και καταγράφεται μεγάλος όγκος κρατήσεων (early booking), η ζήτηση από τη γερμανική αγορά ήταν μεγάλη, γεγονός που προμηνούσε μια πολύ καλή σεζόν.
Εντούτοις οι επόμενοι μήνες δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα- όπως εξηγούν- να υπάρχει μια μεγάλη "κοιλιά" στις αφίξεις και το Μάιο, και τον Ιούνιο, που συνεχίζεται και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του Airdata tracker για τις προγραμματισμένες θέσεις από τη Γερμανία, με την πτώση να κυμαίνεται στο 6,4% για το σύνολο της θερινής περιόδου.
Μάλιστα, η μειωμένη ζήτηση, όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, είναι εμφανής όλους τους μήνες της καλοκαιρινής σεζόν.
Ο προβληματισμός στην τουριστική αγορά είναι έντονος, δεδομένου πως πολλοί προορισμοί, όπως η Κρήτη, η Κως και η Χαλκιδική, στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στις αφίξεις από τη Γερμανία.
Η εικόνα στους δημοφιλείς προορισμούς
Ακυρώσεις, όπως λένε στο Capital.gr ξενοδόχοι, δεν υπάρχουν από τους Γερμανούς τουρίστες, παρά την αντίθετη εντύπωση. Η μείωση όμως στις αφίξεις είναι δεδομένη, ενώ καταγράφονται και λιγότερες διανυκτερεύσεις.
Χαρακτηριστικά, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπως μεταφέρει ξενοδόχος του νησιού, η πτώση τον Απρίλιο ήταν στο 11,8%, το Μάιο 7% και τον Ιούνιο 5,5%.
Μεσοσταθμικά, σήμερα, η μείωση στην κίνηση από τη γερμανική αγορά αγγίζει περίπου το 10%, ίσως και λιγότερο. Σε πολλές μονάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πλέον οι Βρετανοί τουρίστες είναι περισσότεροι από τους Γερμανούς.
Όπως σημειώνει διευθυντής μεγάλου ξενοδοχείου στην Κω, που δραστηριοποιείται κυρίως με Γερμανούς και γερμανόφωνους τουρίστες, η εικόνα της ροής φαίνεται να βελτιώνεται από τις 15 Ιουλίου και μετά, με τους επιχειρηματίες βέβαια να μην μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν η κατάσταση θα παραμείνει έτσι.
Που θα περάσουν τις διακοπές τους αυτό το καλοκαίρι
Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση των επιλογών για τους Γερμανούς τουρίστες με τους Top-5 προορισμούς να είναι η Αυστρία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Τουρκία.
Την ίδια ώρα, οι Top-5 προορισμοί στην Μεσόγειο είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία, ακολουθεί η Ελλάδα και μετά η Κροατία.
Ειδικά για την Τουρκία, η ζήτηση φέτος είναι εκρηκτική λόγω των χαμηλών τιμών στα πακέτα, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση τόσο για την Τυνησία, όσο για την Αλβανία (η τελευταία αναμένει φέτος 10 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, από 7,5 εκατομμύρια το 2022).
Απάντηση στο τι οδήγησε στη μείωση των Γερμανών τουριστών, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για αύξηση των κρατήσεων, επιχειρούν να δώσουν όσοι παρακολουθούν την αγορά. Ο πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών στα τουριστικά πακέτα της Ελλάδας έχουν επηρεάσει τον όγκο των κρατήσεων (υπενθυμίζεται πως οι ξενοδόχοι πέτυχαν μεσοσταθμική αύξηση 10%-12% μετά από διαπραγματεύσεις με τους tour operators), σημειώνουν. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη που λέει πως οι λόγοι δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομικοί, καθώς τότε η υστέρηση στις κρατήσεις θα είχε φανεί από το χειμώνα, κάτι που δεν συνέβη.
Όλοι όμως δείχνουν ως βασικό παράγοντα τη μεγάλη άνοδο του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων, μέχρι και 30% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Ξενοδόχος λέει στο Capital.gr πως υπήρχαν μέρες του Μάϊου που το one way εισιτήριο από Γερμανία για την Κω έφτανε μέχρι και τα 500 ευρώ.
Στον αντίποδα, το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων για την Τουρκία, όπως λένε, είναι μικρότερο, ενώ υπάρχουν και πολλοί Τούρκοι tour operators με πολύ συμφέρουσες προσφορές στα ταξιδιωτικά πακέτα.
Δεν είναι άλλωστε χωρίς σημασία πως κορυφαία στελέχη του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης, της γερμανικής TUI, σημείωναν πως υπάρχει μεγάλη προσφορά πακέτων προς τα ελληνικά νησιά και υπάρχει περιθώριο για κρατήσεις last minute, όταν πέρσι οι ελληνικοί προορισμοί ήταν fully booked.
Ο γερμανικός όμιλος κάνει ήδη εκπτώσεις τιμών για την Ελλάδα, μέχρι και 20%. Ενδεικτικά, επταήμερο πακέτο διακοπών, all iclusive, σε πεντάστερο ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο ξεκινά από τα 900 ευρώ. Στην Κω από τα 842 ευρώ.
Στην Αττάλεια υπάρχει αντίστοιχο πακέτο, σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων μεγάλης διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας από 672 ευρώ και από 790. Στο Μπόντρουμ οι τιμές ξεκινούν από τα 507 ευρώ το άτομο και στο Κουσάντασι από 677 ευρώ.
Στη Μαγιόρκα, στην Playa de Palma, υπάρχει τετράστερο ξενοδοχείο all inclusive για επτά διανυκτερεύσεις από 800 ευρώ για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Στην ιστοσελίδα του tour operator FTI, βρίσκουμε last minute ταξιδιωτικά πακέτα για επτά ημέρες σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων στην Τουρκία κοντά στην Αττάλεια από 379 ευρώ, στην Κρήτη από 459 ευρώ, στην Αίγυπτο από 432 ευρώ και στη Μαγιόρκα από 493 ευρώ.
Πάντως, όπως λένε οι πληροφορίες, οι κρατήσεις από τη Γερμανία αναμένεται να είναι υψηλότερες από το Σεπτέμβριο, οπότε πέφτουν και οι τιμές των πακέτων, τονίζοντας βέβαια πως ο ανταγωνισμός με τα τουρκικά παράλια δεν θα μειωθεί.
Πως αποφάσισαν φέτος οι Γερμανοί τουρίστες
Για το 54% των Γερμανών τουριστών, σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το INSETE Intelligence, για το 54% των Γερμανών τα ταξιδιωτικά σχέδια θα επηρεαστούν από τη σχέση ποιότητας και τιμής των ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Το 40% δήλωσε πως κοιτάει την εποχή του χρόνου και το 28% πως δίνει σημασία στην εμπειρία χαλάρωσης.
Το 31% των Γερμανών δήλωσε πως τους τελευταίους μήνες αγόρασε πακέτο διακοπών στο εξωτερικό, το 30% στο εσωτερικό και 18% ταξιδιωτικά εισιτήρια (πχ. αεροπορικά). Τέλος το 64% σημειώνει πως απολαμβάνει τις διακοπές του σε κάποια παραλία ή θέρετρο.
Σχετικά με το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, όπως αναφέρεται στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ "Market Outlook: Ταξιδιωτική συμπεριφορά και οικονομικές συνθήκες στις κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού", για το 2023 η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά μόλις 0,2%, παρά την αύξηση του κατά Κεφαλήν ΑΕΠ και τη μείωση της ανεργίας το 2022. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανακάμπτει από τα χαμηλά του 2022, παρόλα αυτά υπολείπεται ακόμα των προ πανδημίας επιπέδων. Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, παρατείνει την αβεβαιότητα σε ότι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, παρόλα αυτά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η γερμανική οικονομία φαίνεται να προσαρμόζεται στην διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Ρωσία και στο σοκ στις τιμές ενέργειας που αυτές προκάλεσαν (αύξηση του ΑΕΠ κατά +0,2% το 2023 και κατά +1,4% το 2024).
Πηγή: capital.gr