Έλληνες είναι οι περισσότεροι αγοραστές του Marina Tower, του υψηλότερου πράσινου ουρανοξύστη της χώρας που θα κατασκευαστεί στην έκταση του Ελληνικού.
Όπως δήλωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, η ζήτηση για τις οικιστικές αναπτύξεις της πρώτης πενταετίας είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς για τον Marina Tower, ο οποίος απαρτίζεται από 200 διαμερίσματα, η Lamda Development έχει προχωρήσει σε προσύμφωνα πωλήσεων για όλα τα διαμερίσματα, με εξαίρεση τους τελευταίους τρεις ορόφους που δεν έχουν βγει ακόμη προς πώληση, ενώ οι περισσότεροι αγοραστές, είναι Έλληνες κάτι που αποτελεί “έκπληξη για εμάς” όπως χαρακτηριστικά είπε.
Από τις προπωλήσεις των τριών οικιστικών αναπτύξεων του Ελληνικού – ουρανοξύστης, βίλες και διαμερίσματα, οι συνολικές χρηματοοροές της Lamda για το 2022 θα ανέλθουν στα 250 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα από τις πωλήσεις των διαμερισμάτων του Marina Tower, με την έκδοση των οικοδομικών αδειών θα εισπραχθεί εντός του 2022 το 20%, ήτοι 100 εκατ. ευρώ, επί συνολικού ποσού 500 εκατ. ευρώ. Οι μέχρι τώρα προκαταβολές κυμαίνονται μεταξύ 150 χιλ- 500 χιλ. ανά διαμέρισμα.
Από την κατασκευή των 27 βιλών, επί συνολικών εσόδων 200 εκατ. ευρώ, αναμένονται να εισπραχθούν εντός του έτους 100 εκατ. ευρώ καθώς συνεχίζεται η διαδικασία έγκρισης των σχεδίων από τους αγοραστές. Και από το τρίτο έργο των κατοικιών (σύνολο 100 διαμερίσματα) τα οποία βγαίνουν τώρα προς πώληση, τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα εισρεύσει το 20%, ήτοι 50 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά δε το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών, υπολογίζεται ότι ένα μέρος περί το 3-4% αναμένεται να μετακυλιστεί στους αγοραστές ακινήτων, χωρίς ουσιαστικά αυτό να επηρεάζει σημαντικά τις τιμές πώλησης.
Eκτός από τις αυξημένες προ-πωλήσεις στο οικιστικό κομμάτι, χαρακτηριστική είναι και η υπερβάλλουσα ζήτηση στα εμπορικά κέντρα, κατά 145% των διαθέσιμων χώρων, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι πρώτες συμφωνίες που έχουν γίνει.
Στις 15 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανάδοχος για τα έργα υποδομής του Ελληνικού συνολικού ύψους 250 με 300 εκατ. ευρώ.
Στη διεκδίκηση του έργου συμμετέχουν οι: ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ-ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WADE ADAMS σχήμα στο οποίο συμμετέχει και η Μυτιληναίος, ενώ ο διαγωνισμός για τα έργα υποδομής περιλαμβάνει εργασίες, όπως η υπογειοποίηση της Λ. Βουλιαγμένης, η δημιουργία δικτύων κοινής ωφελείας, μια ειδική υπόγεια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης των χώρων πρασίνου, αλλά και ένα εκτεταμένο δίκτυο διαδρομών, μήκους άνω των 50 χιλιομέτρων.
Μετά την ανακύρηξη του αναδόχου, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.
Στα τέλη του μήνα επίσης, θα ανακοινωθεί και ο εργολάβος ο οποίος θα λειτουργήσει ως σύμβουλος στον αρχιτέκτονα για το έργο του Marina Tower, ενώ πριν απο το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για το κτίριο ΑμεΑ, ύψους 100 εκατ. ευρώ και εντός του 2022 θα έχει ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα Απρίλιο-Μάιο αναμένεται να “βγει” ο διαγωνισμός για το Mall επί της Βουλιαγμένης.
Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στην έλλειψη μηχανημάτων αλλά και στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο θέμα της αγοράς. Στόχος, όπως είπε, είναι να ξεκινήσουν τα έργα του Ελληνικού νωρίτερα από τα μεγάλα δημόσια έργα, ενώ εκτίμησε ότι η αγορά θα διορθώσει μέσα στο επόμενο διάστημα καθώς όπως ανέφερε “θα επιστρέψουν αρκετοί Έλληνες και ξένοι”.
Επίσης μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για τον operator του ενός από τα δύο ξενοδοχεία που θα αναπτύξει η Lamda εντός του Ελληνικού σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ του Α. Κωσταντακόπουλου. Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να ανακοινωθούν τα αρχιτεκτονικά σχέδια των δύο ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ στόχος είναι να λειτουργήσουν την άνοιξη του 2025.
Πηγή: capital.gr