Mε χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 4ο τρίμηνο του 2023 και με τις πρώτες συμφωνίες μίσθωσης να είναι προ των πυλών, προχωρά η κατασκευή του Πύργου του Πειραιά, του δεύτερου ψηλότερου κτιρίου στην χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι πρώτες συμφωνίες μίσθωσης στον Πύργο έχουν κλειστεί, με την πρώτη να ανακοινώνεται και επίσημα εντός των επόμενων ωρών.
Πρόκειται για ελληνική startup η οποία έχει συμφωνήσει για την μίσθωση 6 ορόφων του Πύργου, ενώ έχει option για άλλους 3 ορόφους.
Παράλληλα, είναι κοντά να κλείσει η συμφωνία για την μίσθωση 4 ορόφων από ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ έχει ήδη μισθωθεί όλο το F&Β κομμάτι του project καθώς και το γυμναστήριο.
Το εμβληματικό κτίριο, των 34.600 τ.μ. και των 22 ορόφων θα μετατραπεί σε ένα "πράσινο" κτίριο γραφείων και εμπορικών χώρων. Με ύψος 88 μέτρων θα είναι το υψηλότερο κτίριο (μετά τον Πύργο Αθηνών) ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).
Το έργο της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά, είναι συνολικής επένδυσης 77,8 εκατ. ευρώ και εκτελείται από την Piraeus Tower A.E. στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 30% η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και με 70% η Cante Holdings Ltd, η οποία αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του ομίλου Dimand (65%) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης - EBRD (35%).
Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση σύμφωνα με τον νόμο του 1968 που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 ορόφους. Ο Πύργος φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975 ενώ το 1983 πήρε την τελική του μορφή με την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα.
Εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους, οι οποίοι στέγασαν ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, οι υπόλοιποι όροφοι παρέμειναν ανεκμετάλλευτοι.
Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, είναι 99 έτη, η αξία της Σύμβασης Παραχώρησης ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 296.272.988 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α, ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.
Πηγή: capital