Για το πως θα επηρεάσει η μετάλλαξη Όμικρον τη σχολική χρονιά αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.
«Η Όμικρον είναι μια καινούρια πανδημία, η ομάδα μας είχε κάνει την πιο επιθετική πρόβλεψη, μιλούσαμε για 18.000 κρούσματα στις πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου και ακόμα και εμείς αιφνιδιαστήκαμε. Και χρονικά και σαν ένταση η πρόβλεψή μας απεδείχθη συντηρητική. Συμβαίνει το εξής, η πανδημία της Όμικρον εξελίσσεται δίπλα στην Δέλτα», δήλωσε και προσέθεσε:
«Δηλαδή έχουμε 5000-6000 κρούσματα την ημέρα με την Δέλτα και πάνω εκεί έχει προστεθεί η Όμικρον. Είναι σαν να εξελίσσονται δύο παράλληλες πανδημίες. Δεν έχει έρθει η μία να εκδιώξει την άλλη, οπότε να γίνει μια σχετική οικονομία»
Τέλος, πρότεινε την παράταση της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία με το πέρας των εορτών:
''Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να πάνε τα παιδιά στο σχολείο γιατί έτσι κι αλλιώς θα κολλήσουν με Όμικρον. Και να ανοίξουν θα ξανακλείσουν πολλά τμήματα γιατί ειδικά τα ανεμβολίαστα σε ποσοστό έως 80% θα νοσήσουν με την Όμικρον και θα χρειαστεί να κλείσουν. Η άποψή μου είναι να παρατείνουμε μια εβδομάδα τις διακοπές και να την αναπληρώσουμε τον Ιούνιο. Δεν λέω να γίνει διδασκαλία με τηλεεκπαίδευση αλλά να γίνει δια ζώσης λίγο αργότερα. Να περάσει η μεγάλη μπόρα, να επιστρέψουν τα παιδιά όταν η πανδημία αρχίσει να κάμπτεται, ώστε να έχουμε πιθανότητες να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και να μην της δώσουμε περαιτέρω δυναμική''