Σαφής προβληματισμός μετά την ανακοίνωση για τα χθεσινά κρούσματα
Ως επί το πλείστον, η Κυριακή αποτελεί την ημέρα με τα χαμηλότερα κρούσματα της εβδομάδας, εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού τεστ που εκείνο το 24ωρο πραγματοποιείται.
Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη χθες, με την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου να φέρνει 1.269 κρούσματα και να αποτελεί την πρώτη Κυριακή έπειτα από αρκετούς μήνες στην οποία και σημειώθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, παρά το γεγονός πως ο χθεσινός αριθμός δειγματοληπτικών ελέγχων ήταν σχεδόν ο μισός σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.
Χωλαίνει η Αττική – Ποιες περιοχές της πλήττονται;
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο ΕΟΔΥ και συνολικά το υπουργείο Υγείας, κυρίως σε ότι αφορά το Λεκανοπέδιο. Μάλιστα το επίπεδο ανησυχίας είναι τέτοιο που οι ειδικοί συγκρίνουν το μέγεθος του ιικού φορτίου με αυτό του περασμένου Νοεμβρίου, σε ότι αφορά τουλάχιστον την Αττική.
Θυμίζουμε πως εντός της εβδομάδος που προηγήθηκε το Λεκανοπέδιο ξεπέρασε ακόμα τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα, δείγμα του γεγονότος πως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή, και δικαιολογώντας πλήρως το σκληρό lockdown που είναι σε ισχύ.
Αναφορικά με τις πιο επιβεβαρυμένες περιοχές, στο στόχαστρο των ειδικών είναι το κέντρο της Πρωτεύουσας και η Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά. Συγχρόνως ανησυχία για μία ακόμα φορά προκαλεί και η περίπτωση της Δυτικής Αττικής.
Πάει πίσω ο προγραμματισμός για το λιανεμπόριο;
Προ ολίγων ημερών, τόσο μερίδα κυβερνητικών στελεχών, όσο και ορισμένοι ειδικοί, εξέφραζαν την άποψη πως το άνοιγμα της αγοράς είναι αρκετά κοντά, βάζοντας ως στόχο την 8η ή την 16η Μαρτίου.
Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, με επιδημιολογικά δεδομένα όπως τα παρόντα, αυτού του είδους ο ευσεβής πόθος πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί, τουλάχιστον σε ότι αφορά το Λεκανοπέδιο, το οποίο και παραμένει στο βαθύ κόκκινο.
Ο στόχος της 8ης Μαρτίου πλέον δεν υφίσταται, με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Ανάπτυξης να «κυκλώνουν» την 16η του τρέχοντος μηνός.