Έχει τελικώς ο κορωνοϊός την δυνατότητα να μετακινήσει τον ρου της ιστορίας προς άλλη κατεύθυνση;
ΠΗΓΗ : SimeraOnline.gr
Πριν δύο μήνες αποτελούσε μία απειλή πολύ μακρινή για τον δυτικό κόσμο, καθώς απασχολούσε κατ’ αποκλειστικότητα την Κίνα.
Σήμερα, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος πως αποτελεί μία ορατή απειλή των βάσεων, πάνω στις οποίες ο πλανήτης στηριζόταν μέχρι και σήμερα.
Ήδη, η Ευρώπη όπως και οι ΗΠΑ, βιώνουν καταστάσεις πρωτόγνωρες, με τις περισσότερες γενιές να μην έχουν ζήσει ξανά καταστάσεις αντίστοιχες με τις τωρινές ούτε στο ελάχιστο, με την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης να έχουν ‘’κλειδώσει’’ τους πολίτες στα σπίτια τους, στον βωμό της μη διασποράς του ιού.
Είναι τελικώς τόσο υπερβολική αυτή η τακτική. Προφανώς και όχι, καθώς εκ του αποτελέσματος κρίθηκε πως οι χώρες εκείνες που καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα αυστηρά, πλέον πλήττονται βάναυσα, μετρώντας καθημερινώς εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες.
- Τα επικίνδυνα μονοπάτια στα οποία μπαίνει η παγκόσμια οικονομία
Εδώ και περίπου 2 με 3 εβδομάδες, η οικονομία δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Ο κορωνοιός, όπως είναι φυσιολογικό ‘’τρόμαξε’’ τις αγορές, δικαίως όπως εκ των υστέρων κρίθηκε. Η ζήτηση του αγοραστικού κοινού σε Αμερική και Ευρώπη έχει μειωθεί στο ελάχιστο, και ο κλάδος παραγωγής δείχνει να έχει βγει από τη πρίζα, και να βρίσκεται σε μία αδράνεια που τείνει να αποδειχθεί πλήρως μοιραία.
Ήδη μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αναγκάζονται σε μαζικές απολύσεις, καθώς βρίσκονται σε πλήρη απραξία, η οποία ενδεχομένως ακόμα να βρίσκεται στην αρχή της.
Την ίδια ώρα ο τουρισμός μοιάζει να δέχεται (τουλάχιστον για το 2020) χτύπημα τελειωτικό, καθώς οι μαζικές και πόσο δε μάλλον μη χρήσιμες μετακινήσεις πληθυσμών, θα αργήσουν πολύ να γίνουν πάλι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών
- Αλλάζει ο ρόλος μεταξύ των κρατών;
Οι ανάγκες που έχει προκαλέσει η κρίση του κορωνοιού έχουν προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις και συνέπειες στην διεθνή πολιτική σκακιέρα. Ήδη η Ευρώπη μοιάζει διχασμένη σε σχέση με το πώς πρέπει να διαχειριστεί τη κρίση, με τον ευρωπαικό βορρά να επιδεικνύει για μία ακόμα φορά το ‘’σκληρό’’ του πρόσωπο, όσο ο νότος διαδραματίζει ξανά τον ρόλο του… ζητιάνου, σε μία Ευρωπαική Ένωση που παλεύει να αποδείξει μετά βίας, πως αποτελεί μία συνομοσπονδία κρατών ‘’δύο ή και τριών ταχυτήτων’’.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εικάζουν πως ο κορωνοιός ενδεχομένως να δώσει τη χαριστική βολή στο ευρωπαικό ‘’οικοδόμημα’’, έτσι τουλάχιστον όπως μέχρι σήμερα το γνωρίζαμε.
- Στο επίκεντρο ο άνθρωπος: παραβίαση ιδιοτικότητας και αλλαγή καθημερινότητας;
Αντικείμενο συζήτησης πρέπει να είναι και η επόμενη ημέρα του καθενός από εμάς ξεχωριστά, μιας και φαντάζει τελείως σίγουρα πως τίποτα δε θα μοιάζει ίδιο την επόμενη ημέρα. Το νέο κεφάλαιο που θα γραφτεί όταν ο δυτικός κόσμος κερδίσει τον περίφημο Covid-19, δε θα θυμίζει σε τίποτα τις γραμμές που γράφτηκαν στα προηγούμενα.
Ήδη η εργασία από το σπίτι μοιάζει να έχει δοκιμαστεί και να έχει πετύχει, με αποτέλεσμα να μοιάζει ως ένα ‘’όπλο’’ που ο εργασιακός κλάδος θα το χρησιμοποιήσει στο πολύ κοντινό μέλλον.
Την ίδια ώρα στο επίκεντρο πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος διαχείρισης της ψυχολογικής πίεσης που η ανθρωπότητα δέχεται όλο αυτό το διάστημα.
Άλλωστε ήδη οι επιστήμονες αναφέρουν πως ο πλανήτης θα πρέπει να μπει στη διαδικασία να αντιμετωπίσει ένα ‘’μετατραυματικό σοκ’’