Πώς συνδέεται η υπόθεση των πυροβολισμών στα «Βλάχικα» της Βάρης στις 19 Ιανουαρίου, η μαφία του Μαυροβουνίου και το βαλκανικό οργανωμένο έγκλημα
ΗΧερσόνησος της Ίστρια είναι η Τοσκάνη της Κροατίας. Έτσι την έχουν βαφτίσει όλοι οι τουριστικοί οδηγοί. Βρίσκεται στα σύνορα με τη Σλοβενία, είναι ένα από τα κοσμικότερα σημεία αναφοράς των Βαλκανίων και είναι γνωστή για δύο πράγματα. Το ένα είναι το περίεργο γεωλογικό φαινόμενο, ένα τεράστιο χάσμα, μόλις εκατό μέτρα από το περίφημο μεσαιωνικό κάστρο της περιοχής. Ένα χάσμα που καταλήγει σε έναν υπόγειο ποταμό και ήταν αυτό που ενέπνευσε τον Ιούλιο Βερν όταν έγραφε τις ιστορίες του Ματίας Σαντόρφ στο ομώνυμο μυθιστόρημά του. Το δεύτερο για το οποίο είναι γνωστή η Χερσόνησος της Ίστρια είναι πιο μυθιστορηματικό από τα έργα του Ιούλιου Βερν.
Τα τελευταία χρόνια, στα μυστηριώδη ασβεστολιθικά πετρώματα κάποιων απόμερων ακτών του έχουν βρεθεί αρκετά πτώματα, κυρίως ανδρών, σχεδόν όλα πυροβολημένα από πολύ κοντινή απόσταση με ημιαυτόματα όπλα. Οι τελευταίες εικόνες που αποθήκευσαν οι εγκέφαλοι αυτών των ανδρών, πριν τους διαπεράσουν οι σφαίρες, ήταν τα πελώρια πανάκριβα γιοτ του διαβαλκανικού οργανωμένου εγκλήματος. Άλλα φορτωμένα με κοκαΐνη άλλα με όπλα, άλλα με πανύψηλα μοντέλα. Όλα τους με πολύ μαύρο χρήμα, τόσο πολύ που πολλές φορές το βάρος τα κάνει να γέρνουν επικίνδυνα. Μία από τις εκδοχές αυτών των κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος, σε αντίθεση με το κοσμοπολίτικο σκηνικό της Ίστρια, έκανε πριν από λίγες ημέρες μια δολοφονική επίσκεψη στα «Βλάχικα» της Βάρης. Ακόμα μία περιοχή των νοτίων προαστίων της Αθήνας όπου οι σφαίρες των μαφιόζων των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ συνηθίζουν να πέφτουν σαν το χαλάζι, αλλά και οι ίδιοι να κυκλοφορούν δίπλα στη θάλασσα και κάτω από τον ήλιο της αθηναϊκής... Ριβιέρας, όπως αποκαλούν το παραλιακό τόξο από τη Γλυφάδα μέχρι και το Σούνιο.
Ο συναγερμός που σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής 19 Ιανουαρίου σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, δεν ήταν τυχαίος. Οι 24 σφαίρες εναντίον των δύο 43χρονων στην ταβέρνα «Βοσκοπούλα» της Βάρης, εκτός από την ολοκλήρωση του συμβολαίου θανάτου από τους τέσσερις εκτελεστές, δεν ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ακόμα μία... παρωνυχίδα στο μακρύ χέρι του διεθνούς και διαβαλκανικού οργανωμένου εγκλήματος. Οι δολοφονίες που έγιναν στα γνωστά «Βλάχικα» του Λεκανοπεδίου Αττικής είναι εξαιρετικά ανησυχητικές για τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας που έχουν απλώσει, για άλλη μία φορά, όλες τις διεθνείς εκθέσεις και τις αναφορές για τη δράση των κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και –φυσικά– την Ελλάδα. Στελέχη των υπηρεσιών αυτών εκφράζουν σχεδόν την απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό ίσως να είναι μόνο η αρχή για ακόμα έναν γύρο αιματηρών ξεκαθαρισμάτων λογαριασμών μεταξύ μεγάλων ονομάτων και γνωστών φατριών των Βαλκανίων στην Ελλάδα.
Όσο και αν οι δύο σύζυγοι των θυμάτων στη Βάρη, χήρες πια και μάλιστα η μία τραυματίστηκε ελαφρά στον μηρό από μία σφαίρα, καταθέτουν ότι το μόνο που ήξεραν για τις «δουλειές» των αντρών τους ήταν ότι είχαν κάποια μπλεξίματα με «τα δικαστήρια στο Μαυροβούνιο», οι ελληνικές αρχές είναι σχεδόν βέβαιες: «Οι δύο ήξεραν ότι ήταν πολύ υψηλά στη λίστα της ομάδας που είχε παραγγείλει τις δολοφονίες τους». Τόσο το γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο τα θύματα πήγαιναν στις ταβέρνες της περιοχής και έτρωγαν μόνα τους χωρίς τις οικογένειές τους, κόβοντας κίνηση, όσο και το ότι ήταν εφοδιασμένοι με κροατικά διαβατήρια ώστε να περιορίζουν τους πιθανούς ελέγχους στην Ελλάδα καθώς η Κροατία είναι χώρα της Ε.Ε, είναι ενδεικτικά των ανησυχιών που είχαν o Igor Dedovic και ο Stefan Stamatovic. Για τον δεύτερο μάλιστα εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για απόπειρα δολοφονίας, που εξέδωσαν οι αρχές του Μαυροβουνίου το 2016 και ο οποίος εθεωρείτο ότι κατείχε ηγετική θέση στη φατρία που προέκυψε μετά τη διάλυση της μαφίας του Kotor.
Πηγή: athensvoice.gr