Η αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, αποτελούσε και αποτελεί μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Το σχέδιο έλεγε πως οι μπουλντόζες θα μπουν σύντομα. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει γίνει πράξη έως τώρα.
Τι καθυστερεί την υπόθεση;
Η 10η Αυγούστου αποτελούσε την ημερομηνία εκείνη κατά την οποία η κυβέρνηση σκόπευε να βγουν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, ώστε να περάσει στο επόμενο βήμα η υπόθεση του Ελληνικού.
Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς σύμφωνα με τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη, οι συγκεκριμένες Υπουργικές αποφάσεις θα βγουν από τον Αύγουστο και μετά, και συγκεκριμένα μετά τον εορτασμό της Παναγίας.
Κρίσιμη ημερομηνία αποτελεί η σημερινή ημέρα, καθώς απόψε θα συνεδριάσει Το νέο Κεντρικό Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Περιουσίας, υπό τον Υπουργικό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα.
Τι εκκρεμότητες μένουν;
Όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει στην Ελλάδα, η γραφειοκρατία κυριαρχεί σε όλα. Μία εξ’ αυτών των εκκρεμοτήτων, αποτελεί η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) που αφορά, κατά πάσα πιθανότητα, το μουσείο που έχουν δημιουργήσει συνταξιούχοι της,
Οι Υπουργικές Αποφάσεις σύμφωνα με τη κυβέρνηση βρίσκονται σε θετικό δρόμο. Έχουν γραφτεί, και έχουν επεξεργαστεί. Αυτό αποτιμάται από τη κυβέρνηση ως θετικό βήμα, το οποίο σύντομα θα ξεμπλοκάρει την υπόθεση.
Αυτό που θα περιλαμβάνουν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, θα είναι κατά κύριο λόγο και τον προϋπολογισμό κόστους μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και της εταιρίας που έχει αναλάβει την εκπόνηση του έργου, της Lamda Developments.
Πόσες ΚΥΑ χρειάζονται;
Ως επί το πλείστον απαιτούνται τρεις Υπουργικές αποφάσεις. οι οποίες θα ορίσουν τους όρους πολεοδόμησης σε τρεις ζώνες του ακινήτου: του πάρκου, της ζώνης ανάπτυξης (εμπορική) και της οικιστικής ζώνης.
Οι αστάθμητοι παράγοντες:
Τα εμπόδια συνεχίζουν να παραμένουν πολλά. Επί παραδείγματι, οι υφιστάμενες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά και νέες που μπορεί να υπάρξουν. Η υφιστάμενη προσφυγή αφορά τον Δήμο Αλίμου που έχει προσφύγει κατά του φορέα διαχείρισης του Ελληνικού και η οποία εκτιμάται ότι θα εξεταστεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Επίσης, προσφυγές θεωρείται ότι θα υπάρξουν και κατά των ΚΥΑ, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με όλες τις διοικητικές πράξεις που αφορούν το Ελληνικό.
Ποιους περιλαμβάνει το Κεντρικό Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης;
- Τον γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ Χρήστο Τριαντόπουλο.
- Τη νομική σύμβουλο του ΝΣΚ Αγγελική Καστανά.
- Τον γ.γ. Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Πελοπίδα Καλλίρη.
- Τον γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευθύμιο Μπακογιάννη.
- Τον γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνο Αραβώση
- Τον γ.γ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιο Διδασκάλου
- Τον γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αντώνη Τζωρτζακάκη
- Τον γ.γ. Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γεώργιο Καραγιάννη.
- Τον γ.γ. Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαο Σταθόπουλο.
- Τον γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ευάγγελο Κυριαζόπουλο
- Τον γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού Κωνσταντίνο Λούλη
Athinaiki Riviera Team