Ύστερα από εργασίες δυόμιση ετών, την Παρασκευή 29 Μαρτίου ανοίγει, ξανά, αυλαία ο Αστέρας Βουλιαγμένης, τον οποίο ελέγχει το Jermyn Street Real Estate Fund IV LP με μέτοχο το AGC Equity Partners. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα ξενοδοχεία Αρίων και Ναυσικά, όπως και οι 61 καμπάνες, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του καναδικού ξενοδοχειακού ομίλου Four Seasons δέχονται κρατήσεις για την ερχόμενη Παρασκευή, την πρώτη μέρα λειτουργίας από τις 11 Νοεμβρίου 2016.
Τι έχει αλλάξει
Το πρώτο στάδιο των εργασιών ανάπλασης, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ- αποτελεί τμήμα συνολικής επένδυσης 650 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος κτήσης) – περιλαμβάνει τη ριζική ανακαίνιση των ξενοδοχείων Ναυσικά και Αρίων. Το πρώτο διαθέτει 132 δωμάτια από τα οποία 22 σουίτες, με τους εσωτερικούς χώρους του και την πισίνα να έχουν πλήρως ανακαινιστεί, ενώ έχει δημιουργηθεί bar-restaurant 140 θέσεων δίπλα στη πισίνα. Για τη χαμηλή τουριστική περίοδο, το μικρότερο δωμάτιο, επιφάνειας 44 τ.μ., κοστίζει περίπου 500 ευρώ, ανά διανυκτέρευση, με το τίμημα για την ambassador suite των 220 τ.μ. να εκτοξεύεται σε 10,785 ευρώ.
Το Αρίων αποτελείται από 101 δωμάτια, εκ των οποίων 20 σουίτες. Κατασκευάστηκαν συνεδριακοί χώροι και αίθουσες εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών, αναβαθμίστηκαν, πλήρως, οι εσωτερικοί χώροι, ο χώρος της πισίνας και οι εξωτερικοί χώροι, ενώ δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις Spa διεθνών προδιαγραφών. Για τη χαμηλή τουριστική περίοδο, η τιμή ανά διανυκτέρευση για ένα δωμάτιο 40 τ.μ. με θέα πράσινο ξεκινάει από 365 ευρώ και αυξάνεται σε 440 ευρώ και περίπου 700 ευρώ για δωμάτιο με θέα θάλασσα και για μία junior σουίτα, αντίστοιχα. Ωστόσο, το κόστος πολλαπλασιάζεται σε περίπου 18.800 ευρώ, ανά διανυκτέρευση, για τη riviera suite επιφάνειας 450 τ.μ.
Το Αφροδίτη, το τρίτο ξενοδοχείο του συγκροτήματος, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται αμέσως σχεδόν μετά τη Μεταπολίτευση, έχει κατεδαφιστεί και στη θέση του θα δημιουργηθούν 13 πολυτελείς κατοικίες. Οι εν λόγω κατοικίες, πωλούνται από τα σχέδια και η ανάπτυξή τους πραγματοποιείται με δαπάνες του αγοραστή, βάσει των προδιαγραφών που θέτει η AGC Equity Partners, η οποία αναλαμβάνει να εξασφαλίσει και τις απαιτούμενες εγκρίσεις δόμησης.
Το θέρετρο περιλαμβάνει, ακόμη, 61 bungalows, την παραλία Αστήρ και την μαρίνα Βουλιαγμένης που θα ανακαινιστεί κατά τη δεύτερη φάση των εργασιών. Όσον αφορά την πλαζ, μέχρι το καλοκαίρι, κατά πληροφορίες, θα έχει ανακαινιστεί και το μεγαλύτερο τμήμα της, μήκους 650 μέτρων.
Η ιστορία πίσω από τον Αστέρα
Όπως επισημαίνεται στο λεύκωμα για την ιστορία του Αστέρα Βουλιαγμένης, που κυκλοφόρησε σε μόλις 1.000 αντίτυπα, η ιστορία του τουριστικού συγκροτήματος ανάγεται στο 1950, οπότε σημαντικοί φορείς διείδαν την προοπτική ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού.
Το 1953, η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Τράπεζα Αθηνών δημιούργησε έναν ισχυρό οικονομικό οργανισμό, με σημαντικό αναπτυξιακό όραμα για την Ελλάδα. Την ίδια χρονιά, η κυβέρνηση Παπάγου ζήτησε από την Εθνική Τράπεζα να εξετάσει το έργο της ίδρυσης ακτής και ξενοδοχειακής μονάδας στη Γλυφάδα. Σημειωτέον ότι, η Τράπεζα, τότε, άρχισε να ενισχύει την παρουσία της στον ελληνικό τουρισμό, εκμισθώνοντας ή αναπτύσσοντας ξενοδοχεία.
Το 1954 η Εθνική Τράπεζα και η Αστήρ υπέγραψαν σύμβαση με το Δημόσιο με αντικείμενο την αποκλειστική εκμετάλλευση κέντρου παραθερισμού στην παραλία της Γλυφάδας και της Βούλας. Τα σχέδια περιλάμβαναν την ίδρυση ξενοδοχείων πολυτελείας, την αποκλειστική χρήση της παραλίας της περιοχής και την αποκλειστική χρήση καζίνο, εάν εξασφαλιζόταν η σχετική άδεια.
Επρόκειτο για μία επένδυση προϋπολογισμού 25 εκατ. δραχμών, με την Αστήρ να αναλαμβάνει, με την εγγύηση της Τράπεζας, την ανέγερση ξενοδοχείου 120 περίπου κλινών, με 20 μπανγκαλόου, 100 ιδιωτικές μεμονωμένες καμπίνες, τρία συγκροτήματα αποδυτηρίων, κέντρο πολυτελείας, εστιατόριο, μπαρ και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου ξεκίνησε, αλλά προχωρούσε με δυσκολίες, ενώ πολύ σύντομα οι ιθύνοντες διαπίστωσαν ότι η επένδυση θα ξεπερνούσε σημαντικά τον αρχικό προϋπολογισμό. Η Εθνική είχε, ήδη, διαθέσει 52 εκατ. δραχμές, χωρίς οι εγκαταστάσεις να έχουν αποπερατωθεί, ενώ οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το απαιτούμενου ποσό θα ξεπερνούσε τα 60 εκατ. δραχμές.
Ως εκ τούτου, η τράπεζα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις, αρχικά, με γερμανικό οίκο και στη συνέχεια με τον Αριστοτέλη Ωνάση, με αντικείμενο την εκμίσθωση και εκμετάλλευση της ακτής Γλυφάδας. Οι διαπραγματεύσεις όμως, εκείνες ήταν άκαρπες, ενώ το 1957, τα σχέδια για την ανέγερση ξενοδοχείου στη Γλυφάδα ματαιώθηκαν λόγω και της επέκτασης του αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Ως εκ τούτου, ως νέα τοποθεσία ανέγερσης του συγκροτήματος ορίστηκε η Βουλιαγμένη και συγκεκριμένα το Μικρό Καβούρι, ενώ είχε τεθεί ως προϋπόθεση το κράτος να αναλάβει την υλοποίηση έργων υποδομής με στόχο την επέκταση, σε δεύτερη φάση, των εγκαταστάσεων.
Το 1959, στην Τράπεζα παραχωρήθηκε έκταση 190 περίπου στρεμμάτων, προς 2 εκατ. δραχμές, γεγονός που επέτρεψε στο ίδρυμα να έχει στην κυριότητά της τις εγκαταστάσεις. Πρώτα, αποπερατώθηκαν οι λουτρικές εγκαταστάσεις στον Λαιμό Βουλιαγμένης και το Μικρό Καβούρι, που παραδόθηκαν στο κοινό τον Αύγουστο του 1969, ακολούθησαν οι καμπάνες και τα ξενοδοχεία.
Το Αρίων λειτούργησε για πρώτη φορά το 1967 με δυναμικότητα 400 κλινών και το Ναυσικά υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του την Κυριακή 15 Ιουλίου 1979. Η Αφροδίτη κατασκευάστηκε σχεδόν μετά την Μεταπολίτευση.
Ο Αστέρας Βουλιαγμένης αποτελούσε, από το 1960, πόλο έλξης του εγχώριου και διεθνούς jet set, όπως και του επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού στερεώματος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την προσπάθεια της οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης της χώρας είχε στηρίξει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αρχικά ως Υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Παπάγου (1952) και στη συνέχεια ως Πρωθυπουργός από το 1955.
πηγή: capital.gr/Δημήτρης Δελεβέγκος