Την ίδια στιγμή, μια έξυπνη πόλη οφείλει να παρακολουθεί αποτελεσματικά και να διαχειρίζεται τα περιουσιακά της στοιχεία καθώς και τη ροή των πληροφοριών που επηρεάζουν τους πολίτες καθημερινά.
Μια «έξυπνη πόλη» χρειάζεται να είναι ασφαλής. Ασφαλής σε όρους φυσικής προστασίας των κατοίκων της και των επισκεπτών της, ασφαλής στις υπηρεσίες που παρέχει και ασφαλής στις υποδομές της. Σε μια «έξυπνη πόλη», η ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών είναι μέγιστης σημασίας. Μόνο όταν αισθανόμαστε ασφαλείς, μπορούμε να λειτουργήσουμε συμμετοχικά και δημιουργικά. Τι εννοούμε όμως με τον όρο «ασφάλεια» σε μια «έξυπνη πόλη»;
Η μία διάσταση της ασφάλειας έχει να κάνει με τη φυσική προστασία των πολιτών. Οι διαθέσιμες τεχνολογίες (εξοπλισμού και εφαρμογών) επιτρέπουν πλέον τη δημιουργία ενός λειτουργικού δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση συμβάντων. Στο δίκτυο αυτό διασυνδέονται φορείς όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική, οι μονάδες Υγείας και φυσικά αλληλεπιδρούν οι πολίτες οι οποίοι αποτελούν βασική πηγή ενημέρωσης για έκτακτα συμβάντα. Βέβαια, η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να αξιοποιείται στη βάση ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού για την ασφάλεια, ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες της πόλης.
Η δεύτερη διάσταση της ασφάλειας είναι πιο οριζόντια. Καθώς μια «έξυπνη πόλη» βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες (ψηφιακές και μη) σε όσους ζουν σε αυτήν ή την επισκέπτονται, είναι βασική της υποχρέωση να μεριμνά για την ασφάλεια των δεδομένων και των συναλλαγών, την ιδιωτικότητα και προστασία των προσωπικών στοιχείων που διακινούνται και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ψηφιακών απειλών και επιθέσεων. Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας η ψηφιακή ασφάλεια να αποτελεί μέρος του σχεδιασμού και της λειτουργίας μιας «έξυπνης πόλης».
Για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, οι αρμόδιοι φορείς αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να διασυνδεθούν μεταξύ τους, για να επικοινωνήσουν με τους πολίτες, για να καταγράψουν και αναλύσουν δεδομένα ώστε είτε να προλάβουν είτε να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, παράνομες και εγκληματικές ενέργειες.
Την ίδια στιγμή, μια έξυπνη πόλη οφείλει να παρακολουθεί αποτελεσματικά και να διαχειρίζεται τα περιουσιακά της στοιχεία καθώς και τη ροή των πληροφοριών που επηρεάζουν τους πολίτες καθημερινά.
Η ολοένα και αυξανόμενη χρήση τεχνολογιών και συσκευών που διασυνδέονται μέσα στο δίκτυο της έξυπνης πόλης, αναδεικνύει το ζήτημα της ψηφιακής ασφάλειας σε ζήτημα πρωταρχικής σημασίας.
Όπως πολύ σωστά τονίζει ο Dick Bussiere στο άρθρο του “Why the best smart city is a secure one”,* οι έξυπνες τεχνολογίες μιας πόλης πρέπει να έχουν ενσωματωμένη ασφάλεια στις συσκευές και στις εφαρμογές από την αρχή. Η ασφάλεια πρέπει επίσης να κλιμακώνεται μαζί με την τεχνολογία καθώς οι υποδομές αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Χωρίς αυτή τη προϋπόθεση, η τεχνολογία των έξυπνων πόλεων δεν είναι αρκετά έξυπνη.
Το ζήτημα της ψηφιακής ασφάλειας δεν είναι πλέον απλώς ένα ζήτημα πληροφορικής, είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας και για τον λόγο αυτό οι υπεύθυνοι για τη διοίκηση της πόλης χρειάζεται να τη σχεδιάσουν και να τη χρηματοδοτήσουν ως αναπόσπαστο μέρος της πρωτοβουλίας τους για τη δημιουργία μιας έξυπνης πόλης.
Πώς όμως «ασφαλίζουμε» μια έξυπνη πόλη χωρίς την ίδια στιγμή να εμποδίζουμε την καινοτομία και την ανάπτυξη του Internet of Things (IoT);
Tο άρθρο “how to secure a smart city”,** προσπαθεί να θέσει με κατανοητό τρόπο τις βασικές αρχές στις οποίες οι υπεύθυνοι σχεδιασμού μπορούν να βασιστούν για να ισορροπήσουν ανάμεσα στην υπόσχεση για παροχή ενισχυμένων ψηφιακών υπηρεσιών και τις ανησυχίες που σχετίζονται με την προστασία των δεδομένων και τις προσωπικές πληροφορίες.
Για να αξιοποιηθούν τα οφέλη από ένα δίκτυο τεχνολογιών, τα συστήματα και οι πρέπει να συγκεντρώνουν, να συναθροίζουν και να αποστέλλουν πληροφορίες με τρόπο που να βελτιώνει τη ζωή των πολιτών περιορίζοντας τον κίνδυνο παραβίασης των δεδομένων.
Την ίδια στιγμή, όσοι διαβιούν σε μια πόλη έχουν απαίτηση διατήρησης της ψηφιακής εμπιστοσύνης.
Για αρχή, είναι σημαντικό:
να δοθεί έμφαση στην προστασία των προσωπικών
δεδομένων που συλλέγονται
να διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η μη
εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε πληροφορίες
να διατηρηθεί η διαφάνεια κατά τη συγκέντρωση
ευαίσθητων δεδομένων
να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα
«ανοιχτά δεδομένα»
Η αναγνώριση των συσκευών που συνδέονται στο δίκτυο, η διαχείριση της πρόσβασης, ο κατακερματισμός του δικτύου και η ακεραιότητα των δεδομένων*** με την εφαρμογή της απαραίτητης κρυπτογράφησης, είναι στοιχεία που βοηθούν στη «θωράκιση» της πόλης απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες και απειλές.
Είναι πια σαφές ότι σε αυτό το δυναμικό και σύνθετο περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων, η ψηφιακή ασφάλεια και η προστασία δεδομένων πρέπει να είναι από την αρχή κεντρικά σημεία στη στρατηγική μιας «έξυπνης πόλης».
*https://www.theaustralian.com.au/…/1f5851b8e71feb53f442cc14…
**http://dotsandbridges.com/insights/smart-cities-and-cyber/
*** https://www.itone.lu/actua…/smart-cities-need-smart-security
Χριστάκος Στυλανιός, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στην Δημοτική Ενότητα Βούλας του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Πηγή: tomorrownewsteam