Ο Πειραιάς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών projects
Στο παραλιακό μέτωπο μεταφέρεται το επόμενο κύμα των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Αττική, εκεί όπου θα φιλοξενηθούν τα δύο πρώτα και μεγαλύτερα αστικά resorts της χώρας σε Ελληνικό και Γλυφάδα, την ίδια στιγμή που ο Πειραιάς βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με νέα projects.
Οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακές υποδομές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται στην Αττική Ριβιέρα αγγίζουν σε αξία το 1,5 δισ. ευρώ και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται, πέραν της επένδυσης των 650 εκατ. ευρώ στον νέο «Αστέρα» Βουλιαγμένης, οι επενδύσεις για το τουριστικό τοπόσημο του Ελληνικού, με προοπτική να αγγίξουν τα 700 εκατ. ευρώ, αλλά και τα νέα «Αστέρια» Γλυφάδας, που, κατά πληροφορίες, βρίσκονται στο στάδιο της εκκίνησης για την πρώτη φάση της επένδυσης.
Στον Πειραιά, στο προσκήνιο βρίσκεται πλέον το φιλόδοξο πλάνο για την πολυαναμενόμενη αξιοποίηση του Πύργου, που μπορεί να απορροφήσει κεφάλαια ακόμη και 50 εκατ. ευρώ, μικρότερες επενδύσεις από ιδιώτες για τετράστερες μονάδες στο λιμάνι που έχουν ήδη εγκριθεί και βρίσκονται στις διαδικασίες της εξεύρεσης χρηματοδότησης και φυσικά τα πλάνα για τις νέες ξενοδοχειακές μονάδες που περιλαμβάνονται στο πολυσυζητημένο master plan της COSCO, η οποία ωστόσο έχει σκοντάψει στις εγκρίσεις.
Οι επενδύσεις στον Πειραιά
«Η πόλη στρέφεται προς το νερό», σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της Dimand, η οποία με τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της Grivalia υλοποιεί το μεγάλο project ανάπλασης των πρώην ακινήτων της Παπαστράτος στο λιμάνι.
Το επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου περιελάμβανε, πέραν των γραφείων 30.000 τ.μ., και ξενοδοχειακό συγκρότημα 18.000 τ.μ. Ωστόσο με δεδομένη τη μεγάλη ζήτηση από εταιρείες για γραφεία υψηλών προδιαγραφών, το σχέδιο για ξενοδοχείο στο Piraeus Port Plaza εγκαταλείπεται και μετατοπίζεται, κατά πληροφορίες, σε άλλο σημείο του λιμανιού.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο project για τον Πύργο του Πειραιά, για τον οποίο θα διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός παραχώρησης για 99 χρόνια. Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου παραμένει αναξιοποίητο για περισσότερο από 45 χρόνια (η κατασκευή του είχε ξεκινήσει το 1972), ενώ τώρα υπολογίζεται ότι το κόστος αποπεράτωσης μπορεί να κυμανθεί ανάλογα με τη χρήση -γραφεία, ξενοδοχείο ή και μεικτή- από 29 έως 50 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο 900.000 ευρώ ετησίως. Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι ο διαγωνισμός δεν θα κηρυχθεί άγονος, πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που «ο Πειραιάς έχει δυναμική, με τις επενδύσεις από πλευράς δήμου, τα έργα του μετρό, τις επενδύσεις στο λιμάνι και τα ιδιωτικά έργα».
Eνα ζήτημα βέβαια ως προς το τελευταίο που προέκυψε εσχάτως είναι η στάση που θα κρατήσουν συνολικά το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο είχε συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της περασμένης εβδομάδας και το θέμα της έγκρισης ή μη της οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής Καστράκι του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, όπως και το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).
πηγή: protothema.gr