Ο Άλιμος έχει πλούσια ιστορία και στην περιοχή μας η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολλά ευρήματα. Πολύ σημαντικό εύρημα για την πόλη μας είναι το αρχαίο θέατρο Ευωνύμου, στην οδό Αρχαίου Θεάτρου.
Τον Νοέμβριο του 1973, έξω από τον σημερινό περίβολο του κτήματος Γερουλάνου, ήρθε στο φως το αρχαίο θέατρο του Δήμου Ευωνύμου, χωρητικότητος 2.500 θεατών. Το θέατρο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαιολογική επιστήμη. Αρχικά επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της ταύτισης της περιοχής με τον αρχαίο Δήμο Ευώνυμον από μία επιγραφή που βρέθηκε στην ορχήστρα του. Η επιγραφή αναφέρει τον Ολυμπιόδωρο ΙΙ, γιο του Διοτίμου, γνωστό Ευωνυμέα και χρονολογείται το 325/324 π.Χ. Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχήμα της ορχήστρας του θεάτρου, που είναι ορθογώνιο, καθώς και το κτήριο της σκηνής του, επειδή είναι το παλιότερο σκηνικό κτίσμα που έχει διατηρηθεί.
Η πρώτη χρήση του θεάτρου τοποθετείται στον 5ο αι. π.Χ. Στον 4ο αι. π.Χ. κατασκευάστηκαν στο τρίπλευρο κοίλον μερικές σειρές λίθινων καθισμάτων, ενώ στο πίσω τμήμα του τοποθετούνταν ξύλινα καθίσματα (ικρία). Από τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. υπήρχαν στην πρώτη βαθμίδα ορθογώνιες ενεπίγραφες πλάκες προεδρίας από μάρμαρο και κατά το τέλος του ίδιου αιώνα προστέθηκαν θρόνοι προεδρίας στη βορειοανατολική γωνία της ορχήστρας. Από τον γλυπτό διάκοσμο της ορχήστρας διασώθηκαν δύο μαρμάρινα ανδρικά αγάλματα που χρονολογούνται στο β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. Το ένα κρατούσε κάνθαρο, αγγείο πόσεως που παραπέμπει στο Διόνυσο, προστάτη του αμπελιού, του κρασιού, του θεάτρου, της χαράς και της διασκέδασης.
Το θέατρο εγκαταλείφθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. εξαιτίας του Χρεμωνιδείου πολέμου, αλλά και εξαιτίας της κακής του φυσικής θέσης, καθώς η τοποθεσία που βρισκόταν πλημμύριζε συνεχώς, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Με το πρόβλημα των πλημμυρών πρέπει να σχετίζεται και ο κατοπινής εποχής αγωγός απορροής υδάτων που βρέθηκε 50 μέτρα νότια του θεάτρου. Ο αγωγός είχε κατασκευαστεί από μικρούς λίθους και κομμάτια κεραμίδων μπηγμένα σε παχύ στρώμα λάσπης, ενώ το λίθινο φρεάτιό του ήταν τετράγωνο.
Πηγή: alimosonline.gr