Ενα ισχυρό σοκ για τους δημότες μας και για τους επισκέπτες από άλλες περιοχές της Αττικής, προκαλεί το ιδιαίτερα υψηλό κόστος, για να μπορέσει κάποιος να απολαύσει ένα μπάνιο σε κάποιες από τις υποτιθέμενες ελεύθερες παραλίες του Δήμου μας.
Επισκεφτήκαμε λοιπόν τις παραλίες στη Ζώσκα και στου Μαλτσινιώτη, όπου έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες και ξαπλώστρες από τους επιχειρηματίες, στους οποίους έχουν παραδοθεί από τη Διοίκηση του Δήμου και την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου…
Παραθέτουμε τον τιμοκατάλογο για την πρόσβαση σε αυτές τις …κατ’ όνομα ελεύθερες παραλίες.
ΟΡΜΟΣ ΜΑΛΤΣΙΝΙΩΤΗ
Την παραχώρηση την έχει κάνει ο Δήμος. Εκεί λοιπόν έχει επιβληθεί ένα είδος διοδίων. Φυλάκιο με τοποθετημένη μπάρα η οποία σηκώνεται μόνο εάν πληρώσεις 5 ευρώ τις καθημερινές και 10 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Πρόσχημα για αυτό, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να παραχωρήσει τους χώρους στάθμευσης που βρίσκονται σε παραλιακά μαγαζιά, σε ιδιώτες.
Ακόμα όμως και αυτή η απαράδεκτη απόφαση που έφερε η Διοίκηση του Δήμου, δεν τηρείται. Και δεν τηρείται διότι σε αυτήν, προβλεπόταν πως το κόστος για τη στάθμευση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 4 ευρώ την πρώτη ώρα και κάθε ώρα επιπλέον, θα χρεώνεται με 1 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι εάν κάποιος θέλει να κάτσει μόνο μία ώρα τότε πληρώνει «καπέλο» 1 ευρώ, ενώ τα Σαββατοκύριακα πολύ περισσότερο…
Πάμε στον τιμοκατάλογο.
Ομπρέλα: Τιμή καθημερινές 90 ευρώ – Σαββατοκύριακο: 100 ευρώ!!!
Η ειρωνία; Στο χώρο υπάρχει ταμπέλα που δεσπόζει και γράφει: «Δημοτική Παραλία για Ελεύθερη Χρήση και Απόλαυση»…
ΟΡΜΟΣ ΖΩΣΚΑΣ
Την παραχώρηση την έχει κάνει η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και ο Δήμος.
Το πανέμορφο γραφικό λιμανάκι με τα πεντακάθαρα νερά, έχει μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο καλοκαιρινό μαγαζί, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ποτό καφέ και φαγητό.
Πάμε στις τιμές.
Ομπρέλα: Καθημερινές 30 ευρώ. Σαββατοκύριακα 60 ευρώ
Καμπάνα: Καθημερινές 60 ευρώ. Σαββατοκύριακα 120 ευρώ
Στην παραλία, αριστερά στα βράχια υπάρχει ένα πολύ μικρό τμήμα ελεύθερο για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την ξαπλώστρα…
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ολα αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που συμβαίνει όταν μια Διοίκηση ενός Δήμου είναι σταθερά προσανατολισμένη στην εμπορευματοποίηση και την άντληση εσόδων από την παραχώρηση δημόσιου χώρου και χρήσης αιγιαλού…
Ολα αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που συμβαίνει, όταν κάποιοι πουλάνε παραμύθια περί ελεύθερων παραλιών…
Γιατί, στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από τις λεγόμενες ελεύθερες παραλίες, είναι «κλειστές» για τους δημότες και τους κατοίκους της Αττικής, εξαιτίας του υπέρογκου κόστους…
Γιατί, είναι κατεύθυνση και όρος της κεντρικής διοίκησης προς τους δήμους, η παραχώρηση σε επιχειρηματίες, τέτοιων δημόσιων φιλέτων…
Αρκεί οι Διοικήσεις των Δήμων να είναι πρόθυμες να το κάνουν.
Και στην προκειμένη περίπτωση, είναι…
Οπως ακριβώς έγινε και με την Παραλία του Κάμπινγκ αλλά και την Β’ πλαζ της Βούλας.
Οπως ακριβώς θα γίνει με την Ανατολική Παραλία της Βάρκιζας σύντομα…
ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ
Μερικά από τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν την επιχειρηματική εκμετάλλευση τέτοιων χώρων, μεταξύ των οποίων και της Διοίκησης του Δήμου μας είναι:
– «Εάν δεν παραδώσουμε τις παραλίες θα καταντήσουν σαν τη Β’ Πλαζ της Βούλας».
Ποιος όμως κατάντησε έτσι τη Β’ Πλαζ; Μήπως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που την είχαν πάρει πριν; Με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, να σιγοντάρουν στην απαξίωση, ώστε να επικαλεστούν το χάλι και σαν «ώριμο φρούτο» να τις ξαναπαραχωρήσουν σε επιχειρηματίες;
– «Παραχωρούμε τη χρήση αιγιαλού για να έχει έσοδα ο Δήμος…»
Ο Δήμος, για τον Ορμο της Ζώσκας, εισπράττει για την παραχώρηση – κατά δήλωση του δημάρχου – λίγο πάνω από 70.000 (για το 2018) το χρόνο. Με βάση τους τιμοκαταλόγους που παραθέσαμε, μάλλον αυτό το ποσό είναι οι εισπράξεις ενός «καλού» μήνα για τους επιχειρηματίες…
– «Και τι θα γίνουν οι παραλίες; Ποιος θα τις μετατρέψει σε ζωντανά τμήματα που θα φιλοξενούν τον κόσμο;»
Δεν θα μπορούσε να αναλάβει το έργο ο ίδιος ο Δήμος, οι υπηρεσίες του και οι εργαζόμενοί του; Δεν θα ήταν πραγματικά ένα έργο πνοής αυτό; Με πρόσληψη εργαζομένων αλλά και αξιοποίηση των εργαζομένων του Δήμου που έχουν τεράστια εμπειρία και ικανότητες ώστε να κάνουν πράξη ένα τόσο σημαντικό σχέδιο; Δεν θα μπορούσε ο ίδιος ο Δήμος να λειτουργεί δημοτικά αναψυκτήρια και να έχει ομπρέλες (ας πούμε σαν αυτές που έχει βάλει δίπλα στο Δημαρχείο και στην παραλία της Βάρκιζας) και ξαπλώστρες, δωρέαν ή με προσιτό αντίτιμο για τους δημότες και τους επισκέπτες;
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ
Η Λαϊκή Συσπείρωση και μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο παλεύει σταθερά για τη δυνατότητα των λαϊκών οικογενειών να έχουν δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Με παροχή υπηρεσιών που θα είναι προσιτές για τους εργαζόμενους και τους δημότες.
Ομως, εάν δεν διεκδικήσουμε ελεύθερες παραλίες για όλο το λαό, χωρίς εισιτήρια ή χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουμε ένα και δύο μεροκάματα για ένα μπάνιο δύο ωρών, τότε πολύ σύντομα απλά θα γίνουμε παρατηρητές ιδιαίτερα αρνητικών εξελίξεων για τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας…
Πηγή: notia.gr