Nέα εποχή ξεκινάει για τη Μαρίνα Αλίμου, για όλη την πόλη αλλά και το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Σημαντικά θα είναι τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες με την ενίσχυση της οικονομίας και απασχόλησης, καθώς μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 100 έμμεσες εντός και στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας».
Σήμερα ο Διαγωνισμός για τη Μαρίνα Αλίμου είναι σε τελικό στάδιο, έχουν υποβληθεί οι προσφορές και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου 2019, με την ανάδειξη του πλειοδότη, έπειτα από e-auction (ηλεκτρονικός διαγωνισμός). Υποψήφιοι είναι 3 μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.
Η Μαρίνα Αλίμου αποτελεί τη μεγαλύτερη Μαρίνα στην Ελλάδα, και από τις μεγαλύτερες της ΝΑ Μεσογείου. Έχει 210 στρέμματα χερσαία ζώνη και πάνω από 1000 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών.
Το 2012 υπήχθη στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ και έκτοτε ξεκίνησε διαδικασία (Διαγωνισμός) για την αξιοποίησή της από ιδιώτη επενδυτή. Στη διαδικασία αυτή αντιτάχθηκε το 2014 η νεοεκλεγείσα (τότε) Δημοτική Αρχή και τελικά (το 2014) ο Διαγωνισμός κατέστη άγονος και η διαδικασία ματαιώθηκε.
Το 2015 ξεκίνησε μία μακρόχρονη διαπραγμάτευση μεταξύ Δήμου Αλίμου – νέας Διοίκησης ΤΑΙΠΕΔ (Πρόεδρος κ. Στέργιος Πιτσιόρλας), η οποία κατέληξε το 2017 στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Με το συμβατικό αυτό κείμενο αφενός κατοχυρώθηκαν τα ζητήματα ενδιαφέροντος του Δήμου εντός της Μαρίνας Αλίμου, αφετέρου οι δύο φορείς συμφώνησαν να συμπράξουν για την περαιτέρω ομαλή και ταχεία εξέλιξη της διαδικασίας.
Δείτε τι λέει ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, για το μεγάλο έργο που πρόκειται να αλλάξει την εικόνα της πόλης και να γίνει το σημείο αναφοράς στο παραλιακό μέτωπο:
«Ο Δήμος Αλίμου αποβλέπει στην ανάδειξη και εγκατάσταση του επενδυτή το ταχύτερο δυνατόν και στην αποτελεσματική συνεργασία μαζί του, ώστε η Μαρίνα Αλίμου να αναδειχθεί σε πόλο προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού, αλλά και επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή.
Έχοντας το θετικό προηγούμενο της ανάπλασης και λειτουργίας της Μαρίνας Φλοίσβου από ιδιώτη επενδυτή, ο Δήμος Αλίμου στοχεύει στο να αποκτήσει ένα τουλάχιστον εξίσου καλαίσθητο και λειτουργικό επίνειο»
Τα ζητήματα που ενδιέφεραν τον Δήμο και συμπεριλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας συνοπτικά είναι: α) Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλίμου παραμένει μέσα στη Μαρίνα και δεν γκρεμίζεται, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Αναθεωρήθηκε η ΜΠΕ, ώστε να προβλέπεται η λειτουργία του Κολυμβητηρίου εντός Μαρίνας, και υπεγράφη σύμβαση μεταξύ ΕΤΑΔ ΑΕ-Δήμου Αλίμου για να εξακολουθήσει η χρήση του Κολυμβητηρίου από τον Δήμο και μετά την επένδυση, β) Ο Δήμος Αλίμου θα εισπράττει ανταποδοτικά τέλη από τον παραχωρησιούχο, γ) Ο παραχωρησιούχος θα κατασκευάσει με δαπάνες του κτίριο 200 τ.μ. τουλάχιστον, το οποίο θα παραδοθεί στον Δήμο Αλίμου για πολιτιστικές χρήσεις (στέγαση Δημοτικής Πινακοθήκης κ.α.)
πηγή: notia.gr