Η δικηγόρος και υποψήφια σύμβουλος για τη Δημοτική Κοινότητα Βουλιαγμένης, Κατερίνα Βαμβακούση με την παράταξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, μιλά στο 3vita.gr για το επαγγελματικό της υπόβαθρο, αλλά και τις θέσεις της ως προς τη λειτουργία του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας, στο οποίο φιλοδοξεί να συμμετέχει φέρνοντας έναν αέρα ανανέωσης.
Διατελέσατε πρόσφατα νομική σύμβουλος υπουργού και από όσο γνωρίζουμε είχατε τη Βουλή για «δεύτερο σπίτι». Πώς επιλέξατε τελικά την τοπική αυτοδιοίκηση και το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης;
Η εμπειρία στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και πόσω μάλλον η εμπειρία ως νομικός σύμβουλος σε υπουργικό γραφείο απετέλεσε ορόσημο στην επαγγελματική μου ζωή, στην οποία καλούμαι καθημερινά να εφαρμόζω το νόμο, να καταφεύγω στη δικαιοσύνη υπερασπιζόμενη δικαιώματα, απαιτώντας αντίστοιχα τις νόμιμες υποχρεώσεις από τρίτους σε περίπτωση παραβιάσεων διατάξεων εφαρμόζοντας πάντα το ψηφισθέν και σε ισχύ νομοθετικό πλαίσιο.
Μέσα σε αυτήν την καθημερινότητά μου, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να δω από κοντά πώς η νομοθετική εξουσία μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων της φτάνει στο σημείο να αποφασίσει και να καταρτίσει ένα νομοθέτημα και έπειτα να το ψηφίσει αυτό εξ ορισμού ήταν μια πολύ γοητευτική διαδικασία για εμένα.
Και είναι ενδιαφέρον γιατί μπόρεσα να παρακολουθήσω από κοντά τις ζυμώσεις που επιτελούνται για να ληφθεί το ένα ή το άλλο μέτρο – ειδικά μέσα σε αυτήν την ιδιαίτερα οξυμμένη πολιτικά και οικονομικά περίοδο που διανύσαμε, τις διαφορετικές αντιδράσεις φορέων και ομάδων της κοινωνίας και πώς αυτός ο συγκερασμός γίνεται πολιτική πράξη.
Συνεπώς, για εμένα πολιτική και νομική επιστήμη είναι έννοιες αλληλένδετες, αφού η μία εμπεριέχει την άλλη.
Η τοπική αυτοδιοίκηση από την άλλη πλευρά είναι η συνέχεια της ίδιας διαδικασίας σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή στην αυλή μας, στο σπίτι μας.
Στην αρχή αυτού του εκλογικού αγώνα για τους αιρετούς εκπροσώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, δεν σας κρύβω ότι ήμουν διστακτική στο να συμμετάσχω ξανά, παρά τις προτάσεις που είχα και στις δύο περιπτώσεις. Με το χρόνο, όμως, ωρίμασε η σκέψη πως θα ήταν ανακόλουθο για τη συνείδησή μου να απέχω από τις διεργασίες και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για εμένα και για την οικογένειά μου την επόμενη 5ετία στον τόπο μου, μια μαγευτική περιοχή κατά γενική ομολογία.
Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης σε αυτά τα 9 χρόνια λειτουργίας του δεν ήταν ορατό στην τοπική κοινωνία. Πώς σκοπεύετε να αλλάξετε τη λειτουργία του, ώστε να προσεγγίσει τους δημότες;
Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο του «Κλεισθένη» το Συμβούλιο της Κοινότητας- όπως ονομάζεται πλέον- έχει διευρυμένες αρμοδιότητες εκ του νόμου. Για να λειτουργήσει ένας νόμος όμως απαιτούνται και οι άνθρωποι εκείνοι που θα τον εφαρμόσουν σωστά και θα έχουν τη βούληση να πάρουν πρωτοβουλίες, να αφουγκραστούν την τοπική κοινωνία και να ασκήσουν τις εξουσίες που τους δίνονται για το συνολικό καλό.
Για παράδειγμα, πλέον το Συμβούλιο της Κοινότητας εκφράζει γνώμη και διατυπώνει προτάσεις προς το δημοτικό συμβούλιο για την εκτέλεση νέων έργων εντός της Κοινότητας, αλλά και τη συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Σύμβουλος της Κοινότητας θα πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με την περιοχή του, τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, ώστε να προωθήσει τις ανάλογες προτάσεις προς το δημοτικό συμβούλιο, εφόσον πλέον η Κοινότητα διαθέτει και τους απαιτούμενους Αυτοτελείς πόρους για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της.
Όλη αυτή η διαδικασία διαμορφώνει μια αληθινά αποκεντρωμένη διαχείριση κάθε Κοινότητας, θυμίζοντας έντονα τα στοιχεία της πόλης -κράτους της αρχαιότητας.
Η «Ανεξάρτητη Κίνηση» του Σπύρου Πανά από την οποία προέρχεστε δεν κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές. Θεωρείτε ότι οι διαφορές του 2014 δεν υπάρχουν πλέον;
Η Ανεξάρτητη Κίνηση για εμένα έχει μια ιδιαίτερη θέση στη μνήμη και θα έλεγα και στην καρδιά μου γιατί απετέλεσε την πρώτη ενασχόληση με τα κοινά της περιοχής μου σε επίπεδο υποψηφιότητας δημοτικού συμβούλου και η τιμή που μου έκανε ο Σπύρος Πανάς, ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη ευαισθησία για την περιοχή ως Βουλιαγμενιώτης, ήταν πραγματικά ιδιαίτερη.
Ο ενθουσιασμός της εποχής εκείνης είναι έντονα γραμμένος στη μνήμη μου, γιατί μετα τις σπουδές μου στη νομική και τη μουσική ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκα να εφαρμόσω και να διαθέσω τις γνώσεις αυτές για το κοινό συμφέρον της Κοινότητάς μου, πέρα από την επαγγελματική ενασχόληση στους ως άνω τομείς που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Το άνοιγμα αυτό στην τοπική κοινωνία της Πόλης μας με έκανε να αγαπήσω ακόμη περισσότερο αυτόν τον τόπο και να επιθυμώ να είμαι ενεργό μέλος της.
Οι αρχές που ενέπνευσαν εκείνη την υποψηφιότητά μου, δηλαδή η προστασία του τοπικού χαρακτήρα της περιοχής μας, ο σεβασμός στο περιβάλλον και στην ιστορία του παραμένουν οι ίδιες οι οποίες με εμπνέουν και τώρα με την έμπρακτη απόδειξη του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ότι σεβάστηκε καθ΄όλη την 5τή θητεία του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του τόπου, ο οποίος μέσα στις δεκαετίες της άναρχης δόμησης και καταστροφής του φυσικού πλούτου που προηγήθηκαν στην υπόλοιπη Αττική μπόρεσε να διασώσει και τον χαρακτήρα του και τα χαρακτηριστικά του.
Συνεπώς, πλέον θεωρώ πως για την ερχόμενη 5τία ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει αποδείξει με την προσήλωσή του στην περιοχή και στις ανάγκες της ότι είναι ο πλέον ικανός για να ηγηθεί μιας ποιοτικής ομάδας που θα παραδώσει τον τόπο σε μια νέα εποχή όπου περιβάλλον και τεχνολογία μπορούν με τη σωστή ενορχήστρωση να πετύχουν τη μέγιστη αρμονία για τον τόπο.
Ποιες θα έπρεπε να είναι κατά τη γνώμη σας οι προτεραιότητες της επόμενης δημοτικής αρχής για τη Βουλιαγμένη;
Η Βουλιαγμένη λοιπόν χαρακτηρίζεται από τη μοναδική σε κάλλος περιοχή της, που περιλαμβάνει τη μοναδικότητα της λίμνης Βουλιαγμένης, τα ιστορικά ευρήματα στον κόλπο του Καβουρίου (αρχαία αμαξιτή οδός) και στην περιοχή Λαιμός, αλλά και τη σύγχρονη μορφή της με τις πρωτιές σε αθλητικό επίπεδο, μη μπορώντας να λησμονήσουμε τη θρυλική πλέον ομάδα πόλο της περιοχής. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσω την ιδιαίτερη τιμή που νιώθω να είμαι μέλος της οικογένειας του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, στις εγκαταστάσεις του οποίου τα παιδιά μας μέσω της συστηματικής προπόνησης από επαγγελματίες προπονητές φτάνουν να κατακτήσουν τις υψηλότερες διακρίσεις.
Προτεραιότητες για τη Βουλιαγμένη του 2019-2023 θα πρέπει να είναι:
Πρώτον, να μπει στη νέα εποχή χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα της.
Αυτό πρακτικά σημαίνει,για παράδειγμα, ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας οργανωμένος χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων, ώστε να μην παρουσιάζει την εικόνα συμφόρησης που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
Δεύτερον, να οργανωθούν περισσότερες δραστηριότητες για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες που έχουν αγάπη για τις τέχνες , το θέατρο, τη μουσική, το χορό διοργανώνοντας υπό την αιγίδα του Δήμου φεστιβάλ στην περιοχή, αλλά κυρίως μόνιμες δομές για την ανάπτυξη των κλίσεων αυτών με την ίδρυση πολιτιστικού κέντρου στην περιοχή.
Τρίτον, οι δημότες στην περιοχή δε θα πρέπει να νιώθουν αποξενωμένοι από την καλλιτεχνική δραστηριότητα που σφύζει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Το ιδανικό γι’ αυτούς θα ήταν η καλλιτεχνική δημιουργία να γίνει πράξη στη γειτονιά τους.
Τέταρτον, η καθαριότητα αποτελούσε και αποτελεί πάντα προτεραιότητα σε μια Κοινότητα κόσμημα για την Αττική, και θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού αναδεικνύοντας την ποιότητα των κατοίκων της, αλλά και της Κοινοτικής και Δημοτικής Αρχής.
Συνεπώς, θα πρέπει να εμπλουτιστούν οι γειτονιές με ειδικούς κάδους ανακύκλωσης για κάθε υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί και έτσι να συνεισφέρουμε εμπράκτως ως Δημότες στην προστασία του περιβάλλοντος από εστίες μόλυνσης.
Τέλος πέμπτον, ας μην ξεχνάμε την άμεση σχέση της περιοχής μας με τη θάλασσα και την ελληνική ναυτιλία. Αυτή η μικρή γειτονιά μας φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής και όχι μόνο ναυτιλίας, και θα μπορούσε μέσω των ιδιωτικών χώρων που διαθέτει ήδη, αλλά και δημοσίων που μπορεί να διαθέτει στο μέλλον, να φιλοξενήσει διεθνή ναυτιλιακά fora, συνέδρια και εκθέσεις, σεμινάρια για τους νέους διαθέτοντας αφ’ εαυτού συνεδριακό κέντρο, έλκοντας με τον τρόπο αυτό στην πόλη μας της διεθνή ναυτιλία και συνδυάζοντας τις προοπτικές που αυτή διαθέτει με τις πανάρχαιες μνήμες των Ελλήνων ως ναυτικών.
Βεβαίως όλες αυτές οι ιδέες μπαίνουν στη δημόσια συζήτηση με τους πολίτες της πόλης μας και τη διαδραστικότητα που ο δημόσιος διάλογος προσφέρει. Αυτό σημαίνει ότι θα εμπλουτίζονται συνεχώς με την καθημερινή επικοινωνία με τους Δημότες, η φωνή των οποίων θα πρέπει διαμέσου των αιρετών Συμβούλων να φτάνει στη Δημοτική αρχή και από εκεί στους υπόλοιπους φορείς της λειτουργίας του Κράτους, ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο.
Αυτό είναι το λειτούργημα που θέλουμε να επιτελέσουμε και γι’ αυτό ζητάμε την ψήφο των πολιτών.
Πηγή: 3vita.gr