Με αναφορά – απάντηση στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουστούμπα σχετικά με την τοποθέτησή του για sugar daddies, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσουάκης χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του σεξιστικές και απαράδεκτες.
«Θεώρησα ότι ζητήσατε παρέμβαση για να ζητήσετε συγγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική αναφορά σας που αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και συνέχισε λέγοντας ότι «ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα όταν μιλάτε για γυναίκες που εκδίδονται».
Ακολούθως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντάς το ως ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στους προέδρους των κομμάτων Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη για τη στάση τους στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μια «πρωτοβουλία που ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα ανοίγει το θεσμικό πλαίσιο ώστε επιτέλους να λειτουργήσουν μη κρατικά μη κερδοσκοπία πανεπιστήμια».
«Προσφέρει στους νέους περισσότερες επιλογές σπουδών στην χώρα μας, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη και κόμβο πανεπιστημιακό στον χώρο της Μεσογείου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι ανάγκη που έρχεται από το βαθύ παρελθόν. Ανέτρεξα στα πρακτικά βουλής και βρήκα τοποθέτηση που είχα κάνει το 2007 ως νέος βουλευτής στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Βρήκα την παρέμβαση που είχα κάνει 16.2.2007 πριν από 17 χρόνια. Έλεγα τότε ας ξεφύγουμε από τον πρωτοφανή αναχρονισμό που μας κάνει την μόνη χώρα στην ΕΕ να έχει κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση. Ένα μονοπώλιο που δεν ευνόησε τελικά τα δημόσια πανεπιστήμια. Τα ίδια λόγια χρησιμοποιώ ατόφια και σήμερα Το θεμέλιο της νέας μεταρρύθμισης είναι ανάταξη και ενίσχυση του Δημόσιου πανεπιστημίου. Γι αυτό και στο δημόσιο πανεπιστήμιο αναφέρονται το 85% των άρθρων. Προβλέποντας χρηματοδότηση που αθροιστικά θα φτάσει 1,5 δις ευρώ έως το 2027. Σε έναν προγραμματισμό που ενισχύει το διδακτικό προσωπικό αριθμητικά και εισοδηματικά. Προσαυξάνεται – ήταν πάγιο αίτημα ακαδημαϊκής κοινότητας – το κονδύλιο ΕΛΚΕ. Διευρύνεται ο όρος συνεργαζόμενος καθηγητής για προσέλκυση Ελλήνων καθηγητών κάτοχοι διδακτορικών του εξωτερικού. Όλα αυτά σημαίνουν τελικά περισσότερους ικανότερους καλύτερα αμειβόμενους διδάσκοντες ενώ το ελληνικό πανεπιστήμιο θα έχει την δυνατότητα να δέχονται και μένουν φοιτητές. Προχωράμε και ένα βήμα πιο πέρα με την οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ενισχύει το διεθνές προφίλ της δημόσιας ελληνικής εκπαίδευσης. Σε ένα άλλο πεδίο το νομοσχέδιο βελτιώνει τους τρόπους εκλογής εξέλιξης και αύξησης του διδακτικού προσωπικού.