Θα τολμούσαμε να πούμε ότι οι τιμές των ακινήτων αγγίζουν τα όρια της φούσκας. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι αυτή τη φορά δεν κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το τραπεζικό σύστημα, αφού οι τράπεζες δεν έδιναν τα τελευταία χρόνια στεγαστικά δάνεια. Στις μικρές αγγελίες θα δείτε να προσφέρονται τα ίδια ακίνητα επί σειρά ετών, αλλά κάθε χρονιά σε… υψηλότερο τίμημα. Μια ρηχή αγορά που μοιάζει με ποντικοπαγίδα για ανυποψίαστους που βλέπουν μόνο το τυρί.
Ναι, υπήρξαν υπερβολές στα νότια προάστια. Έγιναν πράξεις και αρκετοί άνθρωποι πουλώντας ακίνητα 30 και 50 ετών εξασφάλισαν ακόμη και τα εγγόνια τους. Με την εξαφάνιση των Ρώσων από την αγορά τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν. Την ίδια ώρα υπάρχει η προοπτική να εμφανιστούν πολλές νέες κατοικίες στο project του Ελληνικού και μάλιστα σε δελεαστικές τιμές σε σύγκριση με εκείνες που προσφέρονταν τόσο καιρό πολλά «σαπάκια» στην περιοχή…
Στο κέντρο το Airbnb ανέβασε σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές παμπάλαιων διαμερισμάτων, δημιουργώντας συνθήκες άμεσου ανταγωνισμού με περιοχές όπως η Κηφισιά ή η Γλυφάδα!
Ο παραλογισμός άρχισε να εξαπλώνεται απ’ άκρης σε άκρη της χώρας. Ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά που είναι θέμα αν σε λίγα χρόνια θα έχουν κατοίκους στη χειμερινή περίοδο.
Κι όλα αυτά έγιναν πολύ γρήγορα. Όχι σαν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης, αλλά της περιορισμένης προσφοράς. Κι εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την απόλυτη στρέβλωση, το γεγονός ότι πάντα μας περιμένουν στη γωνία χιλιάδες πλειστηριασμοί που απλά δεν έχουν ακόμη γίνει. Πώς όμως μπορούν να κρατηθούν οι τιμές, όταν κανείς θα μπορεί να βρίσκει ακίνητο στους πλειστηριασμούς σε τιμή σαφώς κατώτερη από εκείνη που «προσφέρουν» ορισμένοι πωλητές; Και πως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προσελκύει ξένους επενδυτές, όταν η κρίση στα ακίνητα έχει ήδη ξεκινήσει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και δημιουργεί πραγματικές ευκαιρίες;
Προσωπικά θα ήμουν πολύ προσεκτικός. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο η προσφερόμενη τιμή των 1.000 – 1.500 ευρώ αναπροσαρμόστηκε σε εκείνη των 4.000 -6.000 ευρώ για κάθε τετραγωνικό. Κι ενώ θα μπορούσε κανείς να πει πολλά για το αυξημένο κόστος κατασκευής των νέων σπιτιών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δεν μπορεί να δικαιολογήσει το ότι τις τιμές αυτές τις συναγωνίζονται κατοικίες 30 και 50 ετών! Κάπου υπάρχει λάθος. Και τα λάθη στις αγορές διορθώνονται και συνήθως με βίαιο τρόπο…
ΠΗΓΗ: liberal.gr / Θανάσης Μαυρίδης