Με την ελπίδα ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αλλάξει γνώμη και θα δώσει το πράσινο φως στον επαναπατρισμό μέσω πωλήσεων των ενήμερων δανείων από τους servicers προς τις τράπεζες εντός του 2024 σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.
Προς το παρόν, ο επόπτης επιμένει στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος, καθώς θεωρεί ότι το περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους, οπότε ζητά πίστωση χρόνου για να λάβει τη σχετική απόφαση.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Ενήμερα δάνεια 10 δισ. ευρώ
Υψηλόβαθμες πηγές των servicers αναφέρουν ότι ήδη έχουν θεραπευτεί δάνεια 2 δισ. ευρώ και εντός της προσεχούς 3ετίας-5ετίας θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις τράπεζες ενήμερα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, ήτοι το 15%-20% του συνόλου των υπό διαχείριση δανείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εταιρείες διαχείρισης διαθέτουν ενήμερα δάνεια τα οποία είναι σε αυτή την κατάσταση τουλάχιστον μία διετία. Προσθέτουν δε πως «από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το παιχνίδι θα γίνει win win τόσο για τις εταιρείες διαχείρισης όσο και για τις τράπεζες». Κι αυτό διότι τα εν λόγω δάνεια θα πωληθούν στις τράπεζες στο 70% έως 90% της αξίας τους, ενώ θα προσαυξηθούν σημαντικά με συμφέροντες όρους τα ενήμερα δάνεια των τραπεζών, σε μια περίοδο που τα επιτόκια καθιστούν σχεδόν απαγορευτική τη χρηματοδότηση εταιρειών και ιδιωτών.
Με βάση τις εκτιμήσεις των servicers, αναμένεται σε 3 έως 5 έτη πως το 15% με 20% των δανείων που οι εταιρείες διαχείρισης έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους θα καταστούν ενήμερα, δηλαδή 7-10 δισ. ευρώ δάνεια.
Ήδη, οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης επενδύουν στα συστήματά τους προκειμένου αυτά να μπορέσουν να προχωρήσουν σε προσομοίωση του κύκλου εξυγίανσης των υπό διαχείριση δανείων με αυτόν που υπαγορεύουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για τα δάνεια των τραπεζών.
Πωλήσεις 10+5 δισ. ευρώ
Εν αναμονή της απόφασης του SSM, το 2024 φέρνει και μπαράζ πωλήσεων αλλά και τιτλοποιήσεων δανείων. Συγκεκριμένα, αναμένεται να πωληθούν συνολικά από τις τράπεζες και τον εκκαθαριστή PQH της Τράπεζας της Ελλάδος δάνεια ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ.
Αν σε αυτά προστεθούν και οι τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στον Ηρακλή ΙΙΙ, τότε το ποσό ανεβαίνει περίπου στα 15 δισ. ευρώ.