Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μίλησε στην «Political» για την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΚΕΔΕ και ανέλυσε όλους τους στόχους του στην τρίτη δημαρχιακή θητεία του.
Ξεκινάτε τρίτη θητεία στον δήμο μετά από ένα απίστευτο ποσοστό αποδοχής 72%. Πού το αποδίδετε;
Το ποσοστό που πήραμε στις εκλογές του Οκτωβρίου αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα και το σύνολο των συνεργατών μου, καθώς αποτελεί επιβράβευση και αναγνώριση του σημαντικού έργου που έχει εκτελεστεί στον δήμο μας τα τελευταία εννέα χρόνια. Από το 2014 που αναλάβαμε την ευθύνη διοίκησης του δήμου επικεντρωθήκαμε στην υλοποίηση των στόχων μας, για μια πόλη ακόμα πιο πράσινη και φιλική στο περιβάλλον, για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας και την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων, που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Οι συμπολίτες αναγνώρισαν τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και μας εμπιστεύτηκαν να συνεχίσουμε την παραγωγή του σημαντικού έργου.
Η τρίτη θητεία σάς βρίσκει με νέους στόχους για τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Ποιοι είναι αυτοί;
Το έργο που επιτελείται στον δήμο μας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Κεντρικοί άξονές του αυτή την περίοδο είναι η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων μας. Ήδη σήμερα, με χρήση σύγχρονης μεθοδολογίας που αποκτήθηκε μετά από συνεργασία με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και μέσω σύμπραξης με σημαντικούς δήμους της Ευρώπης, έχουμε καταφέρει να εκτρέπουμε από την ταφή περισσότερο από το 35% των αποβλήτων που παραγονται στην πόλη μας. Μέσα στους επόμενους μήνες, με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του καινοτόμου συστήματος, πληρώνω όσο πετάω και κερδίζω όσο διαχωρίζω, την εγκατάσταση έξυπνων κάδων και τη λειτουργία του ολοκληρωμένου πράσινου σημείου, σε χώρο που ήδη έχει εξασφαλιστεί παραπλεύρως της Σχολής Ευελπίδων, είμαστε αισιόδοξοι πως ο Δήμος Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης θα εκτρέπει από την ταφή περισσότερο από το 70% των απορριμμάτων της πόλης, ποσοστό που θεωρεί- ται υψηλό ακόμα και σε σύγκριση με χώρες της κεντρικής και
Παράλληλα, ο δήμος μας ήδη από το 2014 έχει θέσει στόχο τη μετάβαση στην ανθρακική ουδετερότητα, δηλαδή τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% ή περισσότερο. Στην κατεύθυνση αυτή, ήμασταν ο πρώτος δήμος της χώρας που από το 2017 αντικατέστησε το σύνολο του δικτύου οδοφωτισμού με νέα φωτιστικά σώματα τύπου LED, ενώ με την αξιοποίηση σειράς σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, σήμερα είναι σε εξέλιξη η ενεργειακή αναβάθμιση 44 συνολικά δημοτικών κτηρίων και η σύνδεσή τους με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, το net metering και το virtual net metering, με στόχο η εξοικονόμηση να γίνεται από τη συνολική κατανάλωση της πόλης και όχι μόνο από τα σημεία όπου τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά. Οι παρεμβάσεις στα δημοτικά κτήρια οδηγούν σε συνολική μείωση της κατανάλωσης κατά 58%. Τέλος, στοχεύουμε να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο το υπερσύγχρονο Επιχειρησιακό Κέντρο Ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας.
Το Κέντρο Ελέγχου ξεκίνησε να λειτουργεί εν μέσω αντιπυρικής περιόδου στις 15 Ιουλίου 2022, εξοπλισμένο με όλα τα ηλεκτρονικά μέσα παροχής χρήσιμων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Το κέντρο διαθέτει μη επανδρωμένα εναέρια αεροσκάφη (ΣμηΕΑ) εξοπλισμένα με ψηφιακές κάμερες υψηλής ευκρίνειας αλλά και θερμικές κάμερες καθώς και επίγειες θερμικές κάμερες που είναι μονίμως εστιασμένες στις δασικές εκτάσεις της πόλης. Στην περίπτωση εντοπισμού φωτιάς ή άλλης έκτακτης κατάστασης, το κέντρο είναι σε θέση να ενημερώνει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πρόκειται για το πρώτο πλήρως αδειοδοτημένο σύστημα στη χώρα, καθώς πληροί όλες τις απαραίτητες εκ του νόμου προϋποθέσεις, διαθέτει όλες τις σχετικές άδειες λειτουργίας και είναι πλήρως συμμορφωμένο με τον ΕΕ2019/947 Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κανόνες και τις διαδικασίες που διέπουν τη λειτουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών και, τέλος, είναι εγκεκριμένο από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.
Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η επέκταση της εφαρμογής του συστήματος 24ωρης εναέριας επιτήρησης της πόλης και σε άλλους τομείς θα αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και θα συμβάλει αισθητά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των φορέων πρόληψης, καταστολής και αποκατάστασης έκτακτων καταστάσεων, ακραίων φαινομένων, κινδύνων και κρίσεων.
Παράλληλα, υπάρχει η πρόθεσή σας να ασχοληθείτε με τα θεσμικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης μέσω της ΚΕΔΕ. Πώς προέκυψε;
Ήδη από την αρχή της πρώτη δημαρχιακής μου θητείας ασχολούμαι με τα θεσμικά όργανα της Τοπική Αυτοδιοίκησης, καθώς στις εκλογές του 2014 είχα εκλεγεί στο ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ενώ το 2019 οι δήμαρχοι της χώρας μού έκαναν την τιμή να με εκλέξουν και στο ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, την ΚΕΔΕ. Σήμερα, υπηρετώ τα όργανα αυτά από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ και του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ και πιστεύω πως και οι δύο επιτροπές έχουν συμβάλει σημαντικά στη θεσμική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, μέσα από την παράγωγη θέσεων και παρεμβάσεων που έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια. Θεωρώ πως η συμμετοχή όλων μας στα όργανα της Αυτοδιοίκησης συμβάλλει στη δημιουργία παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των αιρετών στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αναβάθμιση της λειτουργίας του θεσμού. Με αυτό το δεδομένο, θεωρώ πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να αναλάβω πρωτοβουλία και να ζητήσω την εμπιστοσύνη των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας για τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ.
Σας προβληματίζει που βλέπουμε και άλλους υποψηφίους από τα ίδια κόμματα για την αρχηγία της ΚΕΔΕ;
Σε μια δημοκρατική διαδικασία, η συμμετοχή είναι υγεία και συμβάλλει στη δημιουργία πολυφωνίας και παραγωγικού διαλόγου. Αρκεί, όμως, η διαδικασία να είναι δημοκρατική από την αρχή μέχρι το τέλος και οι υποψήφιοι να προκρίνονται και να εκλέγονται από τους ενδιαφερόμενους εκλογείς και όχι από κομματικές ηγεσίες ή εξωθεσμικά κέντρα επιρροής.