Ακολουθεί η αναλυτική της τοποθέτηση
''Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, συμπληρώνονται 49 ολόκληρα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Είναι μια μέρα που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, που πρέπει να διατηρεί στην ιστορική μνήμη και στο αξιακό φορτίο του λαού μας την αξία της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η 24η Ιουλίου 1974 σηματοδοτεί το τέλος της επτάχρονης δικτατορίας και του μετεμφυλιακού κράτους. Η ανατολή της Μεταπολίτευσης έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στα όνειρα και στους δημοκρατικούς αγώνες πολλών γενεών, από το 1-1-4 ως το Πολυτεχνείο, για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Στα χρόνια που πέρασαν χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες και πολύ σημαντικές πολιτικές αλλαγές για να ολοκληρωθεί η εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Πολλές από τις πληγές της σκοτεινής περιόδου επουλώθηκαν, με μεγάλη εξαίρεση την εθνική τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που παραμένει ανοιχτή για να μας θυμίζει τις τραγικές συνέπειες της ξενοκίνητης Χούντας. Αποτελεί σημαντική κατάκτηση για την ιστορία της χώρας ότι η Μεταπολίτευση αποτέλεσε την πιο μακρά περίοδο σταθερότητας, προόδου και ευημερίας που γνώρισε ποτέ. Ωστόσο, αν κάτι διδαχτήκαμε από την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι ότι η Δημοκρατία όσο δεδομένη και αν θεωρείται, απαιτεί διαρκή εγρήγορση. Απαιτεί υπεράσπισή της, συνεχή προσπάθεια εμβάθυνσης και διεύρυνσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σήμερα, η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται τολμηρές αλλαγές. Απαιτούνται προοδευτικές πολιτικές που θα ενισχύουν το κοινωνικό κράτος, το εισόδημα των πολιτών και το κράτος δικαίου. Χρειάζεται θωράκιση της Δημοκρατίας μας και ενίσχυση των θεσμών και της διαφάνειας, αντιμετωπίζοντας κάθε αυθαιρεσία όπως φάνηκε στην υπόθεση των υποκλοπών. Είναι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις που θα δίνουν πειστικές απαντήσεις, με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι ο αγώνας κατά της έκρηξης των κοινωνικών ανισοτήτων, της κρίσης θεσμών και της κρίσης εμπιστοσύνης τμημάτων της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα, αλλά και της κλιματικής κρίσης. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική και να σφυρηλατήσουμε ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας, δικαιοσύνης.''