Ο Νατάλης Πέτροβιτς, πολιτικός μηχανικός και Project Manager του έργου, ξενάγησε το NouPou στον Πύργο του Πειραιά, οι πρώτοι όροφοι του οποίου θα παραδοθούν τον Νοέμβριο.
Πηγή: noupou.gr
Πυρετώδεις ρυθμοί, γρήγορες κινήσεις και αδημονία για την ολοκλήρωση του έργου, είναι μερικές από τις εικόνες που αποκομίζει κανείς κατά την είσοδό του στον Πύργο του Πειραιά. Ο Πύργος που μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο σύνολό του, καθότι από τη δεκαετία του 1970 και ύστερα οπότε και χτίστηκε, μόνο ένα μέρος των ορόφων του είχε αξιοποιηθεί για τις ανάγκες υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά.
Η εταιρεία Piraeus Tower που έχει αναλάβει την επένδυση, το σύνολο της οποίας αγγίζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ, πρόκειται να παραδώσει τους πρώτους ορόφους στην εταιρεία παροχής συμβουλευτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Dialectica, τον Νοέμβριο. Θα ακολουθήσει τον Δεκέμβριο η εγκατάσταση της Zara και της JD Sports στο ισόγειο, τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Στον τρίτο θα φιλοξενηθεί o χώρος εστίασης του Πύργου – ένα concept της Nice n Easy, καθώς και το γυμναστήριο Athlesis το οποίο θα καταλαμβάνει και χώρους του τετάρτου ορόφου. Στις αρχές του 2024 θα συνεχιστούν σταδιακά οι παραδόσεις και των υπολοίπων ορόφων στους νέους ενοίκους τους.
Ο Νατάλης Πέτροβιτς πολιτικός μηχανικός και Project Manager του Πύργου του Πειραιά, τον οποίο συναντήσαμε κατά την επίσκεψή μας στον Πύργο κάνει μία σύντομη αναδρομή στην πορεία του εμβληματικού κτιρίου, που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη. «Το κτίριο κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1972-1975. Το 1983 σταμάτησε να λειτουργεί με την προηγούμενη μορφή και όψη που γνωρίζαμε, ενώ το 2019 πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του κτιρίου από τον δήμο Πειραιά για 99 χρόνια, στην κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea Investments. Το ακίνητο δεν είχε λειτουργήσει ποτέ στο σύνολό του από τον τρίτο όροφο και πάνω».
Tα βασικά χαρακτηριστικά του ακινήτου
Ο Πύργος Πειραιά έχει συνολικό ύψος 880 μέτρα και συνολική δομημένη επιφάνεια 34.600 τετραγωνικά μέτρα, σε οικόπεδο 3.842 τ.μ. εκ των οποίων τα 6.700 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους λιανικής πώλησης, τα 800 τ.μ. σε χώρο εστίασης – εξαιρουμένου του εξωτερικού χώρου – και τα 19.250 τ.μ. σε χώρους γραφείων. Το έργο έχει αναλάβει ως σύμβουλος ανάπτυξης η Dimand, με φορέα υλοποίησης την Piraeus Tower, εταιρεία που αποτελεί κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea Investments. Τις κατασκευαστικές εργασίες υλοποιεί η Τέρνα, εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ Tέρνα, ενώ Lead Architect είναι η Betaplan, Façade Architect – Common Areas Architect η PILA και Retail Architect η Aspa KST. Ο Piraeus Tower, σημείο αναφοράς για τον Πειραιά, επί του παρόντος είναι μισθωμένος στο 70% του.
Στους ορόφους γραφείων θα κινούνται καθημερινά 1.600 έως και 1.800 άτομα καθημερινά, για την εξυπηρέτηση των οποίων θα εγκατασταθούν στο κτίριο 6 ανελκυστήρες.
Προκλήσεις κατά την ανακατασκευή και ένας αστικός μύθος
Mία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Dimand κατά την ανακατασκευή του κτιρίου, ήταν η έλλειψη των αρχικών κατασκευαστικών σχεδίων, όπως αναφέρει ο κύριος Πέτροβιτς. «Αρκετά από τα σχέδια μελέτης για την κατασκευή του κτιρίου έλειπαν από τα αρχεία του Δήμου Πειραιά όταν αναλάβαμε την αξιοποίησή του μέσω της παραχώρησης. Μας διευκόλυνε ωστόσο το γεγονός ότι το κτίριο δεν είχε λειτουργήσει ποτέ κατά το μεγαλύτερο μέρος του και οι όροφοί του ήταν κενοί, γεγονός που μας διευκόλυνε να προχωρήσουμε στην αποτύπωση της γεωμετρίας του φορέα. Στα θετικά στοιχεία καταγράφεται το γεγονός, ότι από πολεοδομικής άποψης το κτίριο ήταν απολύτως εντάξει».
Θυμίζουμε ότι για τον Πύργο είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και ένας αστικός μύθος, βάσει του οποίου το κτίριο «έγερνε». Ο Νατάλης Πέτροβιτς επισημαίνει σχετικά ότι ο εν λόγω αστικός μύθος δημιουργήθηκε από κάποιον ευφάνταστο νου, ο οποίος πιθανότατα δεν επιθυμούσε την λειτουργία του κτιρίου κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πρώτος πράσινος πύργος στην Ελλάδα
Θα είναι ο πρώτος «πράσινος» πύργος στην Ελλάδας, ενώ θα πιστοποιηθεί στην ανώτερη βαθμίδα Platinum κατά το διεθνές σύστημα αξιολόγησης αειφόρων κτιρίων, LEED. Παράλληλα θα πιστοποιηθεί ως κτίριο WELL, πιστοποίηση που αφορά στην ευεξία και καλές συνθήκες εργασίας των χρηστών.