Στην απόφαση για την αναστολή των μαθητικών παρελάσεων προχώρησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Με απόφαση του αιρετού επικεφαλής του δευτεροβάθμιου οργανισμού τοπικής Αυτοδιοίκησης του βορειοανατολικού άκρου της χώρας, Χρήστου Μέτιου, λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου, της αύξησης των κρουσμάτων και της αποφυγής του συγχρωτισμού, δεν θα πραγματοποιηθούν μαθητικές παρελάσεις στη Δράμα, την Καβάλα, τη Ροδόπη και τον Έβρο.
Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρεται:
«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, ακυρώνεται σε όλη την Περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί».
Την ίδια απόφαση έλαβε και ο Δήμος Μετσόβου μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ λόγω του εθνικού πένθους για τον θάνατο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ακυρώνεται και η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου βάζει «μπλόκο» στη διεξαγωγή των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου και στη Θεσσαλία, με ομόφωνη απόφαση το Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού και όλων των αρμόδιων φορέων.
Αφορμή για τη λήψη της απόφασης, όπως σημειώνει ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος “larissanet”, στάθηκαν ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και των επιβεβαιωμένων μολύνσεων στα σχολεία, καθώς και η πίεση στα νοσοκομεία. Ανήμερα της εθνικής επετείου θα πραγματοποιηθούν μόνο οι Δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς και η κατάθεση στεφάνων, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Την ίδια ώρα οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση που παρατηρείται στους επιδημιολογικούς δείκτες της χώρας. Χθες καταγράφηκε νέο ρεκόρ με τον αριθμό των κρουσμάτων να ξεπερνά τις τέσσερις χιλιάδες, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που εξέφραζαν οι ειδικοί για κίνδυνο υπερμετάδοσης σε μέρη που παρατηρείται συνωστισμός.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε για την επικινδυνότητα των παρελάσεων και έθεσε μία διαφορετική διάσταση του θέματος:
«Οι παρελάσεις είναι σαφές ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνες και ό,τι έχει να κάνει με συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται. Όμως μπαίνει το θέμα μήπως για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους πρέπει να γίνει η παρέλαση. Ίσως είναι κάτι που συνεκτιμάται από την Πολιτεία».
Τη διεξαγωγή μόνο των στρατιωτικών παρελάσεων στις «κόκκινες» περιοχές, πρότεινε με δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.