Με αγωνία παρατηρούν οι ειδικοί την πορεία που καταγράφει η πανδημία στην χώρα μας. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η ανησυχία για την πορεία του φθινοπώρου ήταν έντονη, καθώς η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, θεωρούνταν δύο παράγοντας που θα επηρέαζαν αρνητικά το ιικό φορτίο.
Έχοντας διανύσει σχεδόν 45 μέρες μετά το πέρας του καλοκαιριού, διαφαίνονται πως οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν. Τα κρούσματα παραμένουν σε επίπεδα φυσιολογικά, παρά το γεγονός πως ο συνολικός αριθμός των τεστ, εβδομάδα με εβδομάδα μεγαλώνει και περισσότερο. Επί παραδείγματι, χθες εντοπίστηκαν 3.065 κρούσματα, την στιγμή που διενεργήθηκαν περίπου 350 χιλιάδες έλεγχοι. Σε αντίστοιχη περίοδο πέρσι, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνούσε τις δύο χιλιάδες, τα τεστ έφταναν οριακά τις 40 με 50 χιλιάδες, στην καλύτερη περίπτωση.
Τούτων δοθέντων, σαφώς και κυριαρχεί μία τρόπον τινά ικανοποίηση για το γεγονός πως ο κορωνοϊός έχει τεθεί υπό έναν τρόπο τινά έλεγχο, εντούτοις κυριαρχεί ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Θυμίζουμε πως από το Σάββατο που μας πέρασε η νυχτερινή διασκέδαση και η ψυχαγωγία έχουν επιστρέψει σε επίπεδα προ κορωνοϊού αποκλειστικά για τους εμβολιασμένους.
Με την έλευση του χειμώνα, και σε συνδυασμό με την επιστροφή της εποχικής γρίπης, οι ειδικοί θεωρούν πως τα κρούσματα ενδεχομένως να ακολουθήσουν πάλι πορεία ανοδική. Που θα οφείλεται αυτό;
- στην μη τήρηση των ελέγχων στην εστίαση και στην διασκέδαση
- στο γεγονός πως ορισμένες περιοχές έχουν χαμηλότατη εμβολιαστική κάλυψη
- στο χρονικό περιθώριο που πέρασε για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και καθυστερούν την τρίτη
Σε γενικές γραμμές πάντως στις υγειονομικές αρχές κυριαρχεί η άποψη πως ανεξαρτήτως των εμποδίων που θα προκύψουν η ροή της πανδημίας θα τεθεί ξανά υπό έλεγχο, δίχως να είναι αναγκαία η επιστροφή σκληρών μέτρων.