Αναλυτικά το πλάνο για την άρση των μέτρων
Μπορεί επί του παρόντος τόσο η Αττική, όσο και άλλες Περιφέρειες να βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, με ιδιαιτέρως αυστηρά μέτρα, εντούτοις δεν είναι κρυφό το γεγονός πως η κυβέρνηση ήδη καταστρώνει τα πλάνα της για την επόμενη ημέρα, και κυρίως για την άνοιξη που έρχεται.
Το τρέχον lockdown είναι γεγονός πως έχει ληφθεί για λόγους καθαρά προληπτικούς. Η κυβέρνηση έκρινε πως λίγο πριν δούμε το φως στο τούνελ του εφιάλτη της πανδημίας, όφειλε –πιθανότατα για τελευταία φορά- να υιοθετήσει μία σειρά μέτρων άκρως αυστηρών, στο βωμό της μη διασποράς του ιού.
Για τον λόγο αυτό και κατά τη διάρκεια του κύματος που διανύουμε ανώτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων (επί του παρόντος) είναι τα 1.500+, την στιγμή που κατά την διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου του Νοεμβρίου ο σχετικός αριθμός ξεπερνούσε τις 2.000 αλλά και τις 3.000 κρούσματα την ημέρα.
Αυτό που πλέον προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς είναι η πίεση στο ΕΣΥ. Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, ο αριθμός των διασωληνωμένων ημέρα με την ημέρα αυξάνεται, τεστάροντας τις αντοχές των νοσοκομείων.
«Κρυφοκοιτάζοντας» κάποιος την ατζέντα της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, θα δει πως είναι κυκλωμένες δύο ημερομηνίες:
- η 1η Μαρτίου
- η 1η Απριλίου
Και στις τρεις περιπτώσεις, ο κυβέρνηση –εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν- επιδιώκει να προχωρά ένα βήμα παραπάνω σε ότι αφορά την άρση των μέτρων. Σε πρώτη περίπτωση, προτεραιότητα αποτελεί εκ νέου το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Στόχος είναι σε πρώτο βαθμό να ανοίξει ξανά το click-away και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Αν αυτό το εγχείρημα δεν προκαλέσει συνέπειες αρνητικές, τότε στο επίκεντρο θα βρεθεί ένα περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς, αλλά και των σχολείων.
Κοινή συνισταμένη όλων αυτών αποτελεί η ομαλή πορεία των εμβολιασμών, μιας και όσο αυξάνεται ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών, τόσο περισσότερο η πανδημία θα δέχεται ένα καίριο πλήγμα.
Τέλος, άπαντες διερωτώνται για το φετινό Πάσχα και για τις συνθήκες που θα επικρατούν. Με βάση όσα οι ειδικοί μεταφέρουν, είναι απολύτως βέβαιο πως πολύ δύσκολα θα ζήσουμε συνθήκες σαν τις περσινές, είτε διότι το επιδημιολογικό φορτίο θα έχει μειωθεί αρκετά, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως οι εμβολιασμοί θα έχουν πολλαπλασιαστεί έως εκείνη τη περίοδο.