Τάσεις αποκλιμάκωσης του επιδημιολογικού φορτίου διακρίνουν οι ειδικοi
Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, η Αττική αποτελούσε την Περιφερειακή Ενότητα εκείνη που βρέθηκε στο επίκεντρο της έναρξης του δεύτερου κύματος. Μάλιστα τις περισσότερες ημέρες, το Λεκανοπέδιο κατέγραφε σχεδόν τα 2/3 των συνολικών ημερήσιων κρουσμάτων, γεγονός που καθιστούσε απαραίτητη την λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς.
Εντούτοις, η Αττική από τα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου απώλεσε την πρωτιά, την οποία και πλέον κατέχει η Θεσσαλονίκη, με το Λεκανοπέδιο να καταγράφει μία ανοδική μεν, αλλά κυρίως σταθερή πορεία σε ότι αφορά, είτε τα νέα κρούσματα, είτε τις εισαγωγές σε ΜΕΘ.
Για να αντιληφθεί κάποιος την διαφορά ανάμεσα σε Αττική και Θεσσαλονίκη δεν αρκεί τίποτα περισσότερο πέρα από να παρατηρήσει πως το Λεκανοπέδιο και η συμπρωτεύουσα καταγράφουν σχεδόν παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινώς, όταν η μεν πρώτη έχει σχεδόν 4.500.000 εκατομμύρια κατοίκους και η δε δεύτερη σχεδόν κάτι παραπάνω από ένα 1 εκατομμύριο. Σε αναλογία πληθυσμού λοιπόν η Θεσσαλονίκη σηκώνει ένα φορτίο τέσσερις φορές μεγαλύτερο.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη εμμέσως πλην σαφώς δίνει στους ειδικούς την δυνατότητα να έχουν μία τρόπον τινά «ανακούφιση», καθώς αν συνέβαινε το αντίθετο, αν δηλαδή η Αττική βρισκόταν στην δύνη της πανδημίας, η ιχνηλάτηση και τα μαζικά τεστ θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να είχαν άμεσα αποτελέσματα λόγω του πληθυσμιακού όγκου και την γεωγραφικής έκτασης της περιοχής.
Αντιθέτως, περιοχές επαρχιακές, ή για παράδειγμα πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, μετατρέπουν –συγκριτικά πάντα- το έργο των ειδικών ελαφρώς πιο εύκολο σε ότι αφορά την άμεση αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
‘’Η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε τη ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού των κρουσμάτων Με απλά λόγια η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα’’