Πως μαθητές και καθηγητές καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες στην εποχή του κορωνοιού;
ΠΗΓΗ : TomorrowNews.gr
Το κλεισιμο των σχολείων αποτέλεσε το πρώτο ισχυρό μέτρο που η κυβέρνηση έλαβε στις 10 Μαρτίου, σε μία προσπάθεια να βάλει ‘’στοπ’’ στη διασπορά του κορωνοιού στη χώρα μας.
Πλέον, με τα κρούσματα να έχουν μειωθεί δραστικά, και τη χώρα να έχει προετοιμαστεί και εφοδιαστεί καταλλήλως, ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα είναι ορθάνοιχτος.
Με διάγγελμα του χθες το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλάνο που αφορά την παιδεία, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με το πόσο κάθε τάξη επιστρέφει στα θρανία.
Πιο συγκεκριμένα:
- Στις 11 Μαίου επιστρέφουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Λυκείου, όπως επίσης επαναλειτουργούν και τα φροντιστήρια που έχουν μαθητές της συγκεκριμένης τάξης.
- Στις 18 Μαίου επιστρέφουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των υπολοίπων τάξεων γυμνασίου και λυκείου, όπως και τα υπόλοιπα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών.
- Για την 1η Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η επαναλειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων. Το συγκεκριμένο ζήτημα όμως θα επαναπροσδιοριστεί σύντομα.
Το δεδομένο είναι πως οι κανόνες που θα ισχύουν για κάθε σχολείο που ανοίγει θα είναι πλήρως διαφορετικοί σε σχέση με το παρελθόν. Σε πρώτο βαθμό τα τμήματα θα διαιρεθούν ώστε να μειωθεί η παρουσία πολλών ατόμων σε μία αίθουσα, ενώ δεδομένη μοιάζει και η παρουσία ενος μαθητή ανά θρανίο.
Συγχρόνως είναι ειλημμένη η απόφαση αντισηπτικού υγρού ανά τάξη, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί επί του παρόντος το κατά πόσο υποχρεωτική θα καθίσταται η χρήση μάσκας και γαντιών, τόσο για τους μαθητές όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Ο λόγος που το συγκεκριμένο σενάριο είναι ακόμα προιόν σκέψης, σχετίζεται με τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν, καθώς ειδικά σε ότι αφορά τους καθηγητές, είναι ιδιαιτέρως δύσκολη η χρήση μάσκας την στιγμή που απαιτείται ομιλία διάρκειας 30 λεπτών και άνω.
Τέλος, σε ότι αφορά την επαναλειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, το Υπουργείο Παιδείας, όπως επίσης και το σύνολο των επιστημόνων, θεωρούν ακόμα πως αποτελεί ρίσκο, καθώς κρίνουν ως δεδομένο πως η μικρή ηλικία των μαθητών θα τους καταστήσει μη ικανούς να τηρήσουν τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής ή τις απαραίτητες αποστάσεις.