Δυο προτάσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης την επόμενη ημέρα της πανδημίας διατυπώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
Η επιστολή περιλαμβάνει και λίστα με περισσότερους από 200 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οι οποίοι αφορούν επιχειρήσεις στην εφοδιαστική και ναυτιλιακή βιομηχανία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά που πλήττονται εξίσου με πολλές άλλες.
Ο Βασ. Κορκίδης εκφράζει την ικανοποίηση του ΕΒΕΠ για τη «δυναμική και δίκαιη επέκταση των μέτρων στήριξης, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, σε 440.000 επιχειρήσεις και ένα εκατομμύριο εργαζομένους σε αυτές» και κάνει γνωστό ότι πολλές επιχειρήσεις στο λιμάνι -ναυτιλία, βιομηχανία, ναυπηγοεπισκευή, ναυτιλιακές υπηρεσίες, χονδρικό εμπόριο, εισαγωγές και εξαγωγές, μεταφορές και logistics, τροφοδοσία πλοίων, νοσοκομείων και σωμάτων ασφαλείας- συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξαρτήτως της διακύμανσης του τζίρου τους, χωρίς να γνωρίζουν εάν και πώς θα πληρωθούν.
Για τους λόγους αυτούς προτείνει:
■ Τα διαθέσιμα του ΕΣΠΑ να χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ειδικών εξωλογιστικών λογαριασμών που θα ελέγχουν τη ροή και τη διάθεσή τους.
■ Οι μειώσεις των φόρων, που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση για το 2021, να εφαρμοστούν από φέτος.
Πηγή : efsyn.gr