Ο Πειραιάς μεταμορφώνεται με το πρότζεκτ ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην περιοχή, να είναι έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται.
Το μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου με κάθε επισημότητα στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.
Κεντρική παρουσία στην εκδήλωση είχαν οι εταιρείες Dimand και Grivalia που πραγματοποιούν την επένδυση, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της «Παπαστράτος» και της EBRD.
Μητσοτάκης: Οι γειτονιές ξαναγεννιούνται
«Οι γειτονιές ξαναγεννιούνται, ανακτώντας την ασφάλειά τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, στον Πειραιά.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου αποτελεί το πρώτο βήμα σε μία ευρύτερη προσπάθεια αναμόρφωσης της ζώνης του Πειραιά, η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον επενδυτών. Σε συνδυασμό με την κατασκευή σταθμών Μετρό και της σύνδεσης με τη Βούλα μέσω Τραμ, δημιουργείται ένα τόξο παράκτιας ευημερίας.
Μώραλης: Η ανάπλαση δίνει νέα δυναμική πνοή στον Πειραιά
O Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου είναι μια παρέμβαση που έρχεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα μιας μεγάλης σε έκταση και σημασία περιοχής του Πειραιά, δίνοντάς της νέα πνοή και δυναμική. Δημιουργώντας νέες δυνατότητες για κατοίκους και επισκέπτες και νέες προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική επιχειρηματικότητα. Μια παρέμβαση που έρχεται να υπογραμμίσει πως ο Πειραιάς μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και έχει θέση στην πορεία ανάκαμψης και αλλαγής σελίδας για τη χώρα μας.
Η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου
Ας δούμε όμως το πρότζεκτ της περιοχής του Αγίου Διονυσίου με νούμερα... Η ανάπλαση αναμένεται να λάβει χώρα σε μία συνολική έκταση 4,5 χιλιάδων στρεμμάτων. Την ίδια ώρα η πρώτη φάση της ανάπλασης αναμένεται να κοστίσει 150 εκατομμύρια ευρώ και ενώ προβλεπόταν να ολοκληρωθεί μέσα σε 7 χρόνια, όλα δείχνουν ότι τελικά θα συμβεί στον μισό του προβλεπόμενου χρόνου.
Η πρώτη φάση είναι το project Piraeus Port Plaza, το οποίο ουσιαστικά απαρτίζεται από 4 οικοδομικά τετράγωνα που ανήκαν στην εταιρεία «Παπαστράτος». Τα ακίνητα πωλήθηκαν στην Dimand από την «Παπαστράτος», με την Τράπεζα Πειραιώς (κυρίως) και την Alpha Bank να χρηματοδοτούν εν συνεχεία το έργο, μετά φυσικά από την επίτευξη συμφωνίας για την αγοραπωλησία.
Ο στόχος ήταν να αξιοποιηθούν τα παλιά βιομηχανικά κτίρια, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες εταιρειών που χρειάζονταν πολύ μεγάλης επιφάνειας χώρους εργασίας.
Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα του έργου για λογαριασμό της Dimand, το design του έργου στηρίχθηκε στο να διατηρηθεί η βιομηχανική αρχιτεκτονική όλων των κτιρίων εξωτερικά. Εσωτερικά, η αναμόρφωση θα ήταν σε βάθος για να καλύπτονται οι νέες χρήσεις.
Piraeus Port Plaza 1
Ανεβαίνοντας από τον σιδηροδρομικό σταθμό στην οδό Μαυρομιχάλη, μπορεί κάποιος να αντικρίσει την Piraeus Port Plaza 1. Πριν ανακατασκευαστεί, επρόκειτο για ένα μεγάλο κι άδειο μεταλλικό κτίριο που στέγαζε κατά το παρελθόν αποθήκες. Πλέον έχουν ανοιχτεί εκεί παράθυρα σε όλο το μήκος του ακινήτου, έχουν προστεθεί δύο όροφοι και ένα υπόγειο πάρκινγκ, με τα τετραγωνικά μέτρα να έχουν αυξηθεί στα 10.000. Σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις 1.700 εργαζόμενοι.
Piraeus Port Plaza 2
Στην οδό Γραβιάς βρίσκεται η Piraeus Port Plaza 2. Το παλιό, δηλαδή, λιθογραφείο του «Παπαστράτου». Σήμερα έχει ήδη ολοκληρωθεί το έργο αναμόρφωσης του ακινήτου. Επίσης υπάρχει κι ένα διατηρητέο κτίριο, μία τριπλοκατοικία της περιόδου 1910-1920 στην οποία αυτή τη στιγμή, εξελίσσονται οι εργασίες ανακατασκευής. Επειδή μιλάμε για διατηρητέο, η επένδυση προχωρά με βάση συγκεκριμένους όρους που έχει θέσει το Υπουργείο Πολιτισμού.
Piraeus Port Plaza 3
Εξίσου στην οδό Γραβιάς, βρίσκεται η Piraeus Port Plaza 3. Εκεί όπου στέκεται, ακόμα και σήμερα, το παλαιό εμβληματικό εργοστάσιο του «Παπαστράτου». Το κτίριο ανακατασκευάζεται εκ νέου ολόκληρο.
Μέσα από την αυλή, ο καθένας θα συναντά τα 4 κτίρια που απαρτίζουν το συγκρότημα (complex) και τα οποία στο σύνολό τους, αναμορφώνονται για να μετατραπούν όπως είπαμε κυρίως σε σύγχρονα κτίρια γραφείων, καταστήματα, ενώ θα υπάρχει και ένα υπέργειο κτίριο στάθμευσης.
Σημειώνεται, ότι μεγάλη βάση σε όλες τις κατασκευές έχει δοθεί στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με όλα τα κτίρια να έχουν λάβει την αμερικανική πιστοποίηση LEED του U.S. Green Building Council.
Πηγή: newsbeast.gr