Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η Εσπερίδα που οργάνωσε η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών για τις διάφορες όψεις της Ιστορίας του Πειραιά (κυρίως από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο) την Τετάρτη το βράδυ στην Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.
Τεκμηριωμένος ο λόγος των επιστημόνων, φώτισε διάφορες όψεις της ιστορίας του λιμανιού και της πόλης. Πλην όμως την παράσταση έκλεψε ο χαιρετισμός που απηύθυνε, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δημήτρης Καρύδης. Κατάφερε με μαεστρία να ισορροπήσει ανάμεσα στο χθες και στο αύριο.
Για παράδειγμα, θύμισε κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή το Κομουνιστικό Κόμμα (που ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1918) έδινε τόσο μεγάλη σημασία στο ναυτεργατικό και εργατικό κίνημα, που ο Γραμματέας του Νίκος Ζαχαριάδης, όταν ήλθε από τη Ρωσία για να αναλάβει το Κόμμα, κατοικούσε στον Πειραιά!
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Καρύδης υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς εκτός από παρελθόν, πρέπει να έχει και μέλλον και να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τις προκλήσεις του. Με εφόδιο το παρελθόν του μπορεί να ατενίσει αυτό το μέλλον με αισιοδοξία. Κάτι που φαίνεται από τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν και την αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων-μνημείων του.
Όπως το παλιό εργοστάσιο του Παπαστράτου που ήδη άλλαξε χρήση και λειτουργεί ως ένα από τα μεγαλύτερα call centers της Ευρώπης, «ζωντανεύοντας» την περιοχή, το εργοστάσιο του Κεράνη στην Πειραιώς που ήδη αγοράστηκε από ιδιώτες και θα αξιοποιηθεί, η παλιά ΧΡΩΠΕΙ για την οποία ζητεί ο Δήμος Πειραιά χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την αγορά και αξιοποίηση της και ακόμη το κτίριο του «Ρετσίνα».
Πηγή: portnet.gr