Με τα παραδοσιακά προϊόντα να καταφτάνουν στην κουζίνα του «Μικιό» απευθείας από την Κρήτη, η Ελίζα και ο Πέτρος μας φέρνουν στο Παλαιό Φάληρο μυρωδιές και λαχταριστές γεύσεις από τη Mεγαλόνησο.
«Τι να σε κεράσω; Μπύρα, κρασί, τσικουδιά;» Η πρώτη φράση και το χαμόγελο του Πέτρου, όταν τον συνάντησα ένα απόγευμα Τετάρτης, επιβεβαίωσε ότι ήμουν στο σωστό μέρος. Το μεζεδοπωλείο που διατηρεί μαζί με τη γυναίκα του, Ελίζα, στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου (αριθμός 58), είναι πράγματι όνομα και πράγμα… Μικιό, που στην κρητική διάλεκτο σημαίνει μικρούλικο. Έτσι ακριβώς. Μικρό, ζεστό και παρεϊστικο είναι το Μικιό.
Το πολύχρωμο και «χουχουλιάρικο» εσωτερικό του, γεμάτο γουστόζικα διακοσμητικά (που αυτήν την περίοδο έχουν μπει σε κλίμα Χριστουγέννων), εκπέμπει μια πολύ γλυκιά, φιλική αύρα, δίνοντας παράλληλα και μια πρώτη γεύση της προσωπικής ενασχόλησης των ιδιοκτητών αλλά και της αγάπης τους για το μαγαζί τους. «Τη διακόσμηση την επιμελείται αποκλειστικά η Ελίζα». Εννοείται πως αυτή είναι μόλις μία από τις αρμοδιότητές της, καθώς μαζί με τον Πέτρο ψωνίζει, μαγειρεύει και σερβίρει, κοινώς λίγο (ή μάλλον, πολύ) απ’ όλα. Άλλωστε όλα στο Μικιό είναι οικογενειακή υπόθεση.
Όντας κάτοικοι της Νέας Σμύρνης και με πολυετή εμπειρία του Πέτρου στο χώρο της εστίασης, αποφάσισαν να κάνουν ένα δικό τους μεζεδοπωλείο στα νότια. Όπως μου εξήγησε ο Πέτρος, η πρωταρχική τους ιδέα ήταν να κάνουνε ένα εστιατόριο με παραδοσιακές κουζίνες από όλα τα νησιά. Όμως η καταγωγή της Ελίζας από την Κρήτη, που είναι ένα νησί με τεράστια γαστρονομική παράδοση από μόνο του, αλλά και οι αξέχαστες μνήμες από τα πεντανόστιμα πιάτα στα κυριακάτικα «τραπεζώματα» της αγαπημένης Χανιώτισας γιαγιάς της –γιαγιάς Ελισσάβετ-, που φωτογραφίες της κοσμούν τους τοίχους του μαγαζιού, τους έκανε τελικά να καταλήξουνε στην αποκλειστικά κρητική ταυτότητα του Μικιού… «Ήταν από εκείνες τις γιαγιάδες που θα πήγαινες για έναν καφέ και θα σου ετοίμαζε παράλληλα και τέσσερα φαγητά για να τον συνοδέψεις!». Και έτσι κάπως ξεκίνησε να λειτουργεί το κρητικό- μεζεδοπωλείο Μικιό το 2010.
«Καθοριστικό ρόλο έπαιξε στο ξεκίνημά μας και η βοήθεια της αδελφής της Ελίζας, Πόπης, η οποία ως μόνιμος κάτοικος Κρήτης γνώριζε τους πιο αξιόλογους επιχειρηματίες και μικροπαραγωγούς του τόπου με τους οποίους μας έφερε σε επαφή και προέκυψε η συνεργασία, καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα-αυθεντικά κρητικά προϊόντα στην κουζίνα μας».
Πηγή: nou-pou.gr