Την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου διακινήθηκαν ήδη 3,027 εκατ. εμπορευματοκιβώτια από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που ελέγχει η ΣΕΠ Α.Ε., σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 21,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Πάνω από 3 εκατ. εμπορευματοκιβώτια έχουν ήδη διακινηθεί από το λιμάνι του Πειραιά, με τη συμπλήρωση επτά μηνών από τις αρχές του έτους, καθώς ο ΟΛΠ καταγράφει ιστορικές επιδόσεις και οδεύει ολοταχώς στην ανάδειξή του σε πρώτο μεσογειακό λιμάνι κι ένα από τα πέντε πρώτα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η μητρική Cosco Shipping Ports, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου διακινήθηκαν ήδη 3,027 εκατ. εμπορευματοκιβώτια από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που ελέγχει η ΣΕΠ Α.Ε., σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 21,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τον Ιούλιο, η αύξηση άγγιξε το 10,4% και ανήλθε σε 457,9 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την ανοδική τροχιά της σχετικής δραστηριότητας.
Μάλιστα, η πορεία αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι επιτυγχάνεται σε μια περίοδο εμπορικής έντασης σε διεθνές επίπεδο, που έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμπορίου και απειλεί με ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στα λιμάνια που διαχειρίζεται η Cosco στην Κίνα, η πλειονότητα των οποίων φέτος κινείται με αρνητικό πρόσημο.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε σαφές τις προηγούμενες ημέρες, ο κινεζικός κολοσσός τρέφει μεγαλεπήβολα σχέδια για το λιμάνι του Πειραιά, τα οποία περιλαμβάνουν ακόμα μία επένδυση σε ό,τι αφορά το σκέλος των εμπορευματοκιβωτίων. Οπως προκύπτει από το αναθεωρημένο επενδυτικό πλάνο που δρομολογεί η διοίκηση του ΟΛΠ, το ύψος των επενδύσεων έχει αυξηθεί σε πάνω από 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ είναι επενδύσεις που δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των υποχρεωτικών που καλείται να υλοποιήσει η Cosco, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη κατά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ. Μεταξύ των πρόσθετων επενδύσεων, ξεχωρίζει η νέα προσθήκη ενός νέου, τέταρτου προβλήτα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο, με το κόστος να υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Ο νέος προβλήτας θα είναι ετήσιας δυναμικότητας 2,8 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων, με αποτέλεσμα η συνολική δυναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά να εκτοξευτεί σε 10 εκατ. ετησίως, μέγεθος που θα το ανεβάσει στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τα λιμάνια-μεγαθήρια του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Θα ξεπεράσει δηλαδή τα γερμανικά λιμάνια του Αμβούργου και της Βρέμης.
Στο νέο στρατηγικό σχέδιο, που είναι πιθανό να κατατεθεί ακόμα και σήμερα από τον ΟΛΠ, επιλύονται «ακανθώδη» ζητήματα, όπως το εμπορικό κέντρο πολυτελών ειδών που επιθυμεί να δημιουργήσει η Cosco στον προβλήτα της κρουαζιέρας για την εξυπηρέτηση των επιβατών-τουριστών. Συγκεκριμένα, η επιφάνεια του νέου κέντρου θα είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, δηλαδή σε 22.000 τ.μ., από 46.000 τ.μ., ενώ θα απευθύνεται αποκλειστικά στους επιβάτες της κρουαζιέρας, δηλαδή δεν θα μπορούν να το επισκεφθούν οι περίοικοι. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο επενδυτικό πλάνο για το λιμάνι να εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες, ώστε τον Οκτώβριο, όταν και είναι προγραμματισμένη η επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπινγκ, να έχουν δρομολογηθεί οι πρώτες εργασίες. Ο μόνος «αστερίσκος» επί του παρόντος αφορά τη δημιουργία ή μη ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, δεδομένου ότι εκκρεμεί σχετική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εν μέσω σημαντικών αντιδράσεων τόσο συνδικαλιστικών σωματείων όσο και άλλων ναυπηγικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή.
Εκτός από τα παραπάνω, η Cosco θα αναπτύξει νέο προβλήτα κρουαζιέρας, τέσσερα νέα ξενοδοχεία, νέο επιβατικό σταθμό για τα εσωτερικά δρομολόγια της ακτοπλοΐας, όπως επίσης και νέο κέντρο logistics στον χώρο του πρώην ΟΔΔΗΧ, το οποίο μάλιστα θα ενοποιείται με τον νέο σταθμό διακίνησης οχημάτων (car terminal).
Πηγή: Καθημερινή