Αν υπάρχει ένα εστιατόριο στην Αθήνα που μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει την καλύτερη θέα της Ακρόπολης, αυτό δεν είναι άλλο από το εστιατόριο Διόνυσος, καθώς κτισμένο σε περίοπτη θέση έχει πανοραμική θέα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης με πρώτο πλάνο το Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Το εστιατόριο κτίστηκε ως τουριστικό περίπτερο “Διόνυσος” (1961-62) από τον Προκόπη Βασιλειάδη (1912-1977) έναν από τους πρωτοπόρους της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας της εικοσαετίας ’50-’60 και αποτελεί ένα λαμπρό έργο μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής. Η διακόσμηση του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου είχε γίνει από τον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη (1916-2009) και την κεραμίστρια συνεργάτιδά του Eλένη Bερναρδάκη (1933-). Το κτήριο, μετά την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου (2002), συνδέθηκε με το λιθόστρωτο του έργου διαμόρφωσης γύρω από την Ακρόπολη και τον λόφο Φιλοπάππου, που έγινε το 1953 από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968) – έργο που κηρύχθηκε το 1996 από την UNESCO ως μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Πάνω από μισόν αιώνα ο Διόνυσος υποδέχεται προσωπικότητες της Ελλάδας και του Εξωτερικού και γίνεται στέκι πολιτικών, επιχειρηματιών και αστών που θέλουν να συνδυάσουν την ανεπανάληπτη θέα, την διακριτική πολυτέλεια και το υψηλό γούστο.
Το εστιατόριο, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 αποτελεί μέλος του Ομίλου Βλάση Σταθοκωστόπουλου και έτυχε μιας ανακαίνισης που σεβάστηκε τις αρχές της αρχιτεκτονικής σύλληψης των σπουδαίων ανθρώπων που το δημιούργησαν, προσθέτοντας όμως λύσεις σε σύγχρονες ανάγκες.
Από την κουζίνα του, την πρόσφατη περίοδο, έχουν αφήσει τα χνάρια τους σημαντικοί έλληνες chefs, όπως ο Αχιλλέας Παπαχρήστος, ο Μιχάλης Ντουνέτα, με τελευταίο τον 29χρονο Κερκυραίο chef Χάρη Νικολούζο.
Στο ισόγειο του Διόνυσος λειτουργεί από το πρωί το café Zonar’s προσφέροντας καφέ, γλυκά και ελαφριά γεύματα, ενώ στον πρώτο όροφο από το μεσημέρι ως τα μεσάνυχτα λειτουργεί το εστιατόριο. Η κουζίνα του «Διόνυσος» διεθνής, μεσογειακή, κλασική ελληνική, αλλά και με πολλές προτάσεις δημιουργικής ελληνικής κουζίνας από τον ταλαντούχο και βραβευμένο Χάρη, όπου πρωταγωνιστούν:
- Μοντέρνος Ντάκος Θαλασσινών
Ντακάκι από Χαρούπι, Τομάτα τριμμένη με Πιπεριά Φλωρίνης, Γαύρος Μαρινέ, Χταπόδι Ξυδάτο και κρέμα Αvocado - CarpaccioΚαπνιστού Ξιφία
Με διάφορες υφές από Παντζάρι, Αυγοτάραχο Τρικαλινός και Flakes από Κάστανο - Παστουρμαδοπιτάκια
Με Πιπεριά Φλωρίνης και Γραβιέρα, ελαφριά Κρέμα Τυριού και Μέλι - Σαλάτα “Σπανακόπιτα”
Σπανάκι baby, Κρεμμυδάκι Φρέσκο, Βινεγκρέτ Άνηθο και Κατσικίσιο τυρί
Ροβέρτου Γκάλλι 43, Αθήνα 117 43 Ελλάδα
Θησείο/Μακρυγιάννη
0,4 χλμ. από Ακρόπολη
Τηλ. +30 21 0923 3182